Last news in Fakti

29 Май, 2015 07:59 1 131 0

Мрачният принц на футбола - Сеп Блатер

  • сеп блатер-
  • принц-
  • футбол

Въпреки скандалите през последните дни, няма изгледи Сеп Блатер да изпитва притеснения за запазването на президентския пост

Мрачният принц на футбола - Сеп Блатер - 1
Снимка: БТА/АP

Сеп Блатер едва ли е имал някакви притеснения за своето преизбиране на президентския пост във ФИФА, преди в ранните часове на сряда полицията да нахлуе в хотелските стаи на няколко от висшите ръководители на Международната футболна централа.

Много хора гледаха на изборите в петък като на церемониална коронация в демократични условия. Тези арести обаче хвърлиха тъмни облаци върху тази коронация.

Съмнението виси над ФИФА от години. И въпреки, че не бе сред арестуваните, на всеки би му било чудно защо Блатер толкова много държи да остане начело на организацията?

Няма изгледи Блатер да се притеснява от каквато и да е конкуренция на изборите. Има само 209 гласоподаватели, повечето от които са представители на малки футболни страни, които Блатер култивира и присламчва от години.

След като Михаел ван Праг и Луиш Фиго оттеглиха своите кандидатури за президентския пост, срещу Блатер остана само един реален конкурент – принцът на Йордания Али бин ал Хюсеин. Той обаче трудно би могъл да събере нужните гласове, за да представлява някакъв вид заплаха.  Така, че ако не се случат някои неочаквани обрати, Блатер ще получи нов четиригодишен мандат начело на един мултимилиарден спорт.

Какво обаче кара един човек, който скоро ще навърши 80 и веднъж вече обеща да не се кандидатира отново, толкова силно да желае подобен, натоварен с толкова много отговорности пост.

„Той вижда себе си като единствения човек, който може да управлява ФИФА“, заявява Роланд Бюхел – швейцарски депутат и броец за повече прозрачност във футбола.

„Обеден съм, че той би искал да умре в офиса.“

Йозеф Блатер е роден през 1936 г. в скромно семейство от швейцарския алпийски град Висп. Все още се говори, че на детската площадка той е бил единственият, който е показвал заложби за професионален футболист. След училище той служи в армията и си създава контакти, които ще му послужат и за в бъдеще. Впоследствие той работи в индустрията с часовници и спортния мениджмънт, като е част от Швейцарската хокейна федерация. През 1975 г. започва работа като технически директор във ФИФА.

Бюхел си спомня, че когато Блатер е избран за президент на ФИФА през 1998 г. в родната му Швейцария има истински празненства.

„Бяхме горди, че имаме човек начело на толкова важна международна организация“, казва той.

Тогава и училището във Висп, където Блатер е учил е кръстено на него. Той продължава да получава топло посрещане, когато се завръща в града.

„Той е много приятен и отзивчив.“, заявява Ханс Петер Берхтолд, който е редактор на местен спортен вестник.

Според Берхтолд обаче дори старите познати на Блатер няма как да останат слепи, когато става въпрос за обвинения в корупция срещу ФИФА.

„Всички знаят, че във ФИФА има проблеми. Те обаче не смятат, че винаги Сеп Блатер трябва да бъде държан отговорен за тях.“, заявява той.


Берхтолд твърди, че има много положителни аспекти от управлението на Блатер. Сред тях са насърчаването на футбола в развиващите се страни, успешното провеждане на първото по рода си Световно първенство в Африка и преди всичко започването на реформи във ФИФА.

Това обаче е и една от основните критики от страна на критиците на управлението на Блатер.

„Той е имал 17 години, за да подобри управлението на ФИФА. Скептичен съм дали би го направил сега.“, заявява Ерик Мартин, който ръководи швейцарския клон на антикорупционната организация  Transparency International.

През 2011 г. независима комисия, свикана от ФИФА предложи свой пакет от реформи. Решението на ФИФА да игнорира препоръките за фиксирани мандати, възрастови ограничения и прозрачност на средствата срещна критиките на  Transparency International.

И ако близките до Блатер го описват като приятен и земен човек, то такива, които са работили с него разкриват, че той обича да работи за бързото освобождаване на колеги, които си позволяват да разпитват твърде много.  Той нямаше проблеми да отхвърли предложението за телевизионен дебат с останалите кандидати за президентския пост на ФИФА.

Веднъж запитан какво мисли за критиките за неговото лидерство , най-шумните, от които идват от футболни гиганти като Германия и Англия, Блатер леко зловещо заявява: „Прощавам, но не забравям“.

Много швейцарци се чудят как е възможно Блатер да стои начело на ФИФА 17 години след редица от обвинения в корупция и скандали.  Един швейцарски вестник се шегува като го нарича „мрачният принц на футбола – дон Блатероне.“

„Той знае кака да оцелява.“, заявява Роланд Бюхел. „Винаги има някой посредник между него и подкупите.“

Ханс Петер – Берхтолд обаче контрира: „Мога да ви кажа, че той не е алчен. Парите със сигурност не са това, което го мотивира.“

И критици и поддръжници обаче признават, че Блатер не може да си представи своя живот без ФИФА. Според много хора неговата решимост да запази поста си не оставя място за други наследници.  Дори Берхтолд признава, че Блатер е изпуснал чудесен момент за своето оттегляне.

„Той можеше да има чудесно оттегляне тук във Висп. Щеше да си тръгне през парадния вход.“

Берхтолд се опасява, че ако нещо лошо се случи във ФИФА през следващите 4 години, Блатер може да бъде наистина заклеймен. Все пак футболната централа е неговото кралство. А той все още иска да е негов крал. А както знаем, абдикацията на кралете е рядкост.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА