Last news in Fakti

29 Май, 2015 14:34 1 085 0

30 години след „Хейзел“: Светът помни!

  • хейзел-
  • 30 години-
  • помен-
  • ювентус-
  • ливърпул-
  • трагедия-
  • брюксел-
  • 39

В белгийската столица 39 привърженици загубиха живота си

30 години след „Хейзел“: Светът помни! - 1
Снимки: БТА/ AP

„Трябваше да е празник, а се превърна в трагедия...“

На 29 май през 1985 година Ювентус и Ливърпул се изправят един срещу друг във финала на Шампионската лига (тогава Купа на европейските шампиони).

На стадион „Хейзел“ в белгийската столица Брюксел се срещат два от най-великите отбори в историята на футбола, като се очаква двубоят да се превърне в празник и запомнящо се събитие.

За съжаление, обаче, този ден ще бъде запомнен като един от най-черните в историята на най-обичана игра.

39 привърженици на Юве намират смъртта си – 32-ма от Италия, четирима белгийци, двама французи и един от Северна Ирландия.

Тифозите на тима от Торино са атакувани от англичаните и при паническо бягство и под напора на други фенове 39 от тях умират.

Трагедията се случва преди първия съдийски сигнал, но въпреки това мачът се играе и Юве печели с 1:0, вдигайки трофея за първи път в своята история.

„29 май, 1985 година, е най-тъжният ден в нашата история. Трябваше да е ден на вълнение, празник, а вместо това се превърна в трагедия“, написаха от ръководството на Ювентус на официалния си сайт.

Днес в църква „Гран Мадре ди Дио“ в Торино ще бъде отслужена панихида в памет на загиналите, като на нея ще присъстват роднини на загиналите в Брюксел.

В двубоя срещу Наполи на 23 май (спечелен от домакина Юве с 3:1) феновете на отбора издигнаха огромна хореография с надпис „39“ в 39-ата минута на срещата.

От ръководството на Ливърпул заявиха: „Това е изключително важен ден в историята на клуба. Продължаваме да помним тези, които загубиха живота си“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА