Last news in Fakti

27 Ноември, 2015 14:02 1 088 0

Клубовете са бедни, останаха като просяци

  • вмро-
  • тити папазов-
  • георги глушков-
  • спорт-
  • просяци-
  • клубове

Патриоти и спортисти ще борят заедно кризата в спорта

Клубовете са бедни, останаха като просяци - 1
Снимка: ВМРО

Клубовете са бедни и останаха като просяци. Така обобщи ситуацията в българския спорт Георги Глушков, президент на Българската федерация по баскетбол.

Според него са необходими схеми, които да позволят на клубовете да работят, трудност са и липсата на рекламни договори заради свитото производство и пазар у нас. Трябва да се помисли и как да бъдат стимулирани треньорите у нас, а в процеса трябва да бъдат въвлечени и образованието, и общините.

Около тази теза се обединиха спортните деятели Константин Папазов, Пламен Константинов и Георги Глушков. Днес те се срещната с народни представители от ВМРО в парламентарната група на Патриотичен фронт Красимир Каракачанов, Искрен Веселинов, Атанас Стоянов и Милен Михов.

Основна тема на разговора бяха проблемите с финансирането на българския спорт и проблемите със спортната база.

Ако държавата няма отношение към спорта и да постави ясен фундамент за финансирането на клубовете, то и те няма как да надграждат за по-добри резултати, обясни Тити Папазов, цитиран от пресцентъра на ВМРО.

Той допълни, че ако се отпуснат достатъчно средства ще бъде подкрепена експертността как те да се разпределят най-ефективно. Имаме успехи в доста спортове, но финансирането остава или съмнително, или според настроението и благосъстоянието на спонсорите, допълни той. 

Като пример бе посочено, че ако у нас за спорт от държавата се отделят 72 млн. лева, то само за турската федерация по баскетбол южната ни съседка дава 108 млн. долара. Дори съседна Сърбия, която е в тежко икономическо положение и не разполага с пари от еврофондове, всяка община отделя нарочни 5% за развитие на спорта.

Според Пламен Константинов при ниската данъчна политика у нас държавата трябва задължително да спонсорира спорта и културата. Трябва да се търсят резерви и в съвместна работа през бюджетите за образование.

Народните представители от парламентарната група на Патриотичен фронт поеха ангажимент да формулират конкретни предложения за разрешаване на изложените проблеми и да ги адресират до съответните институции, както и да окажат съдействие и натиск за придвижването им.

Според тях един от вариантите е общините също да предвидят целева субсидия за развитие на спорта – практика, която вече дава резултат в няколко по-малки и небогати населени места.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА