12 Февруари, 2016 16:46 3 200 0

Иван Стоилов: Има шанс за българския футзал

  • стоилов-
  • футзал-
  • национален отбор-
  • европейско първенство-
  • сърбия-
  • развитие-
  • бфс

Треньорът на националния тим по футзал коментира Европейското първенство, което се провежда в Белград

Иван Стоилов: Има шанс за българския футзал - 1
Снимка: facebook.com

Футзалът е красива игра, която приковава вниманието на зрителя с невероятни отигравания, технични играчи, бързи обороти и страхотен заряд. Тази разновидност на футбола се развива с невероятни темпове, доказателство за което е европейското първенство, което се провежда в Белград, Сърбия. Екипът на Факти.бг потърси за коментар националния треньор по футзал на България - Иван Стоилов за оценка на форума и мнение за развитието на играта у нас.

Вие присъствахте на мачове от груповата фаза на Европейското първенство по футзал. Какво е впечатлението Ви от организацията на турнира? 

Имах възможността да гледам мачове от груповата фаза на първенството. Организацията смятам, че беше на много добро ниво - хубава зала, много публика и то компетентна, и много добро ниво на отборите участници. Смятам, че и съдийството бе отлично.

Дали и в България може да се организира подобно събитие в близките години? Имаме ли възможност да приемем такъв голям форум ?

Ние кандидатствахме именно за това европейско първенство, но кандидатурата на Сърбия спечели. Те показаха, че с една хубава зала, при добра организация, комуникация и добро желание е възможно да се организира турнир от най-висок ранг. Просто при нас нямаме традиции, особено що се отнася до колективните спортове, и като ниво на отборите ни, и като интерес на публика и редица други фактори, но смятам, че в бъдеще има възможност и нашата страна да домакинства на такъв форум.

Какво е състоянието на българския национален тим по футзал в момента? Далеч ли сме още от тимовете, които участват на първенството в Сърбия?

Състоянието на националния ни отбор е доста добро на фона на първенството ни. Радващ е фактът, че в две поредни квалификации не допускаме загуба, но за жалост не продължаваме напред. Но действителността е такава, че сме много далече от отборите, които играят в Белград. Всички развиват този спорт много сериозно, ние също се развиваме, но темповете, с които го правим не са такива, каквито ни се иска на всички свързани с футзал у нас.

Кой е фаворитът ви за спечелване на Европейското първенство?

Мой фаворит, от самото начало на първенството, е отборът на Испания. Те са много класен и грамотен отбор и може би най-балансиран, просто нямат слаби единици в състава!

Правят ли достатъчно ръководните органи в лицето на БФС, за популяризирането и развитието на футзала в България ?

През последните години в БФС започнаха да осъзнават ползата от футзал. Самият факт, че има дискусии от 2020-та година футзалът да стане част от олимпийските игри, задължава да не изоставаме сериозно от другите страни, където се развива играта. Проведе се курс за треньори като лектори бяха световни имена във футзал. Това вдигна неимоверно нивото на нашите треньори и респективно отбори. Прави се опит футзал да влезе в програмата на висшите училища, а и да се създаде силна студентска лига по футзал.  Надявам се всичко това да даде резултати в бъдеще и след няколко години да имаме шанса да говорим положително за тази игра у нас.

*Футзалът (известен още като минифутбол или футбол на малки вратички) е спорт, разновидност на футбола. Първоначално е наричан мини-футбол, като след 2000 година започва да придобива популярност името "футзал".Това е колективна игра, която се състои от два отбора, по пет човека във всеки, един от които е вратар. Футзалът се играе в зала. Един мач продължава минимум 40 минути (чисто игрово време) разделени на две части по 20 минути с поне 10-минутна почивка между тях. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА