Last news in Fakti

30 Юни, 2016 07:00 3 084 1

30 юни 1971 г. 45 години без Гунди и Котков

  • гунди-
  • георги аспарухов-
  • никола котков
30 юни 1971 г. 45 години без Гунди и Котков - 1

На днешната дата преди 45 години от този свят нелепо си отиват футболните легенди на България и Левски Георги Аспарухов - Гунди и Никола Котков - Котето. Двамата загиват в жестока автомобилна катастрофа на Витиня. Гунди и Котето са две от безспорните фигури в историята на родния футбол.

На 30 юни 1971 година Георги Аспарухов-Гунди и Никола Котков пътуват от София за Враца, където са поканени да участват в мач по случай 50-годишнината на местния Ботев, с колата на Гунди Alfa Romeo - Giullia.

Около 11:30 часа в прохода Витиня колата се врязва в резервоара на товарен автомобил. Следва възпламеняване и двете футболни легенди изгарят живи.

Свидетели казват, че верен на своя стил Гунди не изчакал да получи рестото си. Ако двете футболни звезди бяха се забавили на бензиностанцията малко, то може би нямаше да катастрофират.

На погребението на всенародните любимци се изсипват повече от половин милион души от всички краища на България. Стълпотворението е толкова голямо, че когато траурното шествие достига до Централните софийски гробища последните участници в него са на Герена, където се състои поклонението, съобщава радио Дарик.

Аспарухов е роден в София на 4 май 1943 година. Юноша е на Левски, а през 1960 започва да играе за мъжете едва на 17 години. За един сезон той преминава в Ботев Пловдив, а след това отново се завръща на „Герена". Със „синята" фланелка Гунди печели три шампионски титли. Записва 247 участия в А група и бележи общо 150 гола. През 1965 година Гунди става футболист и спортист номер едно на страната. В същата година той заема осмо място в класацията за Златната топка.

Аспарухов бележи паметни голове за националния тим. Разписва се два пъти на световни шампионати.

През 1999 година е обявен посмъртно за най-добър футболист на България за ХХ век.

Никола Котков е роден на 9 декември 1938 година в София. Той е юноша на Локомотив София и е една от емблемите на този тим. Котков играе от 1956 до 1966 за „железничарите". След това преминава в редиците на Левски. Става шампион на страната и с двата клуба. Котков има 26 мача и 12 гола за държавния ни тим.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Янко

    0 0 Отговор
    В колата е имало и трети човек. Някакъв военен който са взели на стоп.Той също е умрял.