17 Октомври, 2016 15:27 1 535 1

Кирил Николов - Дизела е трети в света

  • дизела-
  • николов-
  • състезание-
  • планинско бягане

Кирил Николов се представи блестящо и в Италия

Естремният бегач и ориентировач Кирил Николов стана трети в света. Дизела записа невероятнo класиране в Италия, преборвайки се с едни от най-силните състезатели в екстремното планинско бягане. Българинът зае третото място на най-престижното и едно от най-трудните състезания през годината – Limone Extreme Skyrace. Големият финал на сезона в Италия изправи бегачите пред 27 км трудно и красиво планинско бягане, с 2450 метра продължителна денивелация.
Сред повече от 500-те завършили състезатели Дизела финишира първи от фаворитите за световната ранглиста и така се изкачи на трето място за годината в Световните серии.

Трасето преминава през три сериозни изкачвания и три сериозни спускания, като след първото Кирил беше девети, а след второто седми, на много малка дистанция от третия. Последното - трето спускане, се оказва решаващо и най-технично. Заради метеорологичните условия, изключително стръмното трасето беше кално и мокро. Това доведе до падане, както на Дизела, така и на четвъртия – словенецът Рок Братина. Въпреки това 200 метра преди финала, с уникален спринт,  Кирил изпреварва Братина, и така успя да си осигури място на двата подиума. В последния километър от състезанието Николов поддържаше изключително бързото темпо от 3:03 минути/километър.

С малка разлика пред Кирил, първи, с време 2 часа, 46 минути и 49 секунди се класира французинът Алексис Севенеч. Втори бе Хектор Хайнес с 2:51:41 ч. Времето на Николов е 2:52:04 ч.

Световните серии по скайрънинг през 2016 се състояха от четири дисциплини, включващи 23 състезания, проведени в 15 страни на три континента. За финалното класиране се вземат четирите най-добри класирания на атлетите. Пред родния бегач в ранкинга за дисциплината скайрънинг застанаха само Тадей Пивк от Италия и Хасан Айт Чаоу от Андора.

Дизела е първият състезател от Източна Европа, който се качва на подиума за годината в историята на Световните серии. Също така е и първият в Топ 10, който не е част от професионален отбор.

„Доволен съм от резултата. Състезанието беше трудно, с изключителна конкуренция. Благодаря на екипа, както и на всички, които ме подкрепяха“, каза Николов след финала в Италия.

"Следващото, което предстои е проектът „Витоша72“ (б.р. - Николов си постави за цел да измине 100-километровата Обиколка на Витоша за рекордно време под 8 часа). След това може би ще участвам на още едно състезание в Щатите - The North Face Challenge, след което се надявам на заслужена почивка", добави Дизела


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кольо

    0 0 Отговор
    Гордея себ с бтеб дизел. Успех братле