8 Юни, 2013 12:07 2 276 0

Каква е историята на снукъра?

  • снукър-
  • история-
  • играчи-
  • развитие-
  • индия

Намираме се в разгара на второто издание на турнира"Виктория България Оупън", който се провежда в столичната зала „Универсиада”.

Почти всички най-големи имена в съвременния снукър, начело със суперзвездата Рони О'Съливан пристигнаха в София за събитието, което започна в петък (7-ми юни) и ще приключи в неделя (9-ти юни).

Тъй като, снукърът се определя, като един изключително специфичен спорт, който е разновидност на билярда, решихме да ви разкажем и неговата история.

Историята на билярдните игри започва още през 15 век, но снукърът като игра се появява доста след това. Смята се, че той произлиза от вариация на английския билярд, който също се играе на по-голяма маса в сравнение с другите билярдни игри.

Една от основните хипотези е, че за пръв път билярдна игра с топки, близки по брой и начин на подреждане със съвременния снукър, се е появила в Индия, където постепенно е станала много популярна сред британските офицери.

В началото играта не става популярна, защото подобно на английския билярд, масата и приспособленията за игра са прекалено скъпи. Известно време играта остава известна само на аристократите във Великобритания, които са способни да си я позволят.

Основен проблем по онова време са билярдните топки, които се произвеждат от слонова кост (в наши дни се използват различни изкуствени материали), защото за направата на един единствен комплект от топки, са необходими бивни от близо 10 слона.

През годините играта претърпява много промени, но през 19 век тя достига до вид, който е много близък до днешния. За пръв път терминът снукър е използван от британския офицер Невил Чембърлейн през 1875 г. в Индия. Името на играта идва от snookered (в превод затруднен).

Братята Дейвис - Фред и Джо имат  основен принос за популяризирането на снукъра в началото и средата на 20 век.

Джо Дейвис е инициатор за провеждането на първото Световно първенство през 1927 г., което е и първото истинско състезание по снукър. Джо Дейвис печели това първенство, както и 14-те следващи, а Фред Дейвис печели 8 първенства в средата на века.

Тъй като по онова време играта не е толкова популярна, тя не се радва и на много желаещи да я практикуват. Мнозина от големите играчи на билярд се дистанцират от нея  и се придържат към традиционните разновидности на билярда.

След  един изключително слаб период за снукъра, през 1960-та година спортът претърпява истински разцвет.  С въвеждането на състезанието „Пот Блек”, той бързо започва да придобива все по-голяма популярност . Причината се крие в това ,че за разлика от Световното първенство, чиито мачове по това време продължават понякога по повече от 50 фрейма, мачовете в „Пот Блек” се играят в 1 или 2-3 фрейма и така на публиката се предлага значително по-бърза и динамична игра.

Пот Блек е първият турнир от този тип, но през следващите години се появяват за кратко и други демонстрационни състезания.

Големият успех на снукъра започва през 70- те  години на XX век, когато играчи като Рей Риърдън, Джон Спенсър и други превръщат играта в едно от големите зрелища.

Рей Риърдън става световен шампион 6 пъти. Снукъра получава голям тласък при появата на цветната телевизия, която прави възможно телевизионното предаване на мачовете. По това време безспорно най-големия играч е Стив Дейвис, който печели 6 световни титли, а през 1985 г. губи на финала с резултат 18 на 17 фрейма от Денис Тейлър, където играта е решена от последната черна топка на масата. Този мач се превръща в нарицателно за самата игра през следващите години.

През 90-те. снукърът вече си е извоювал голяма известност и то не само във Великобритания но и в Европа, както и в някои части на Азия. През тези години се появяват играчи, които напълно доминират през това десетилетие.

На първо място това е Стивън Хендри, който печели 7 световни титли. Друг голям играч по това време е Джими Уайт, който играе 6 финала на световното първенство, но така и не печели световната титла. Други големи играчи са Джон Хигинс, Марк Уилямс, Рони О'Съливан и други.


Рони О'Съливан е известен с прякора Ракетата, който получава заради изключително бързия стил на игра, който практикува през 90-те години. Известен е и с петте си световни титли, както и като автор на трите най-бързи максимални брейка от 147 точки. До 2012 година О`Съливан е притежател на 11 максимални брейка, изравнено постижение със Стивън Хендри.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА