Last news in Fakti

13 Юли, 2013 19:52 1 657 0

Световният елит по парапланеризъм пристигна в Сопот

  • парапланеризъм-
  • сопот-
  • световното първенство

Днес започна регистрацията на пилотите за Световното първенство по парапланеризъм.

Тази вечер от 20.00 часа на центъра в Сопот ще се състои официалната церемония по откриване на 13-тия Световен шамапионат по парапланеризъм. Той ще бъде открит от зам.министъра на Министерството на младежта и спорта Мая Тодорова и от Президента на съдийския състав към Международната Авиационна Федерация /FAI/ Денис Пейгън.

По време на състезанието ще има още двама съдии - Петър Брандлехтер от Австрия и Углеса Жондзик. Наблюдател от Международната Авиационна Федерация е Леонардо Григореско от Румъния, а асистент наблюдател е Фабио Лоро. Денис Пейгън от Америка е на 60 г. и работи във ФАИ от 1989 г.

Бил е представител на ФАИ на 15 световни първенства. Написал е едни от най-хубавите учебници за пара и делта планеризъм. Има издадени 14 книги, като последната му е през 1999 г. и се казва „Изкуството на парапланеризма“. След откриването на първенството ще има шествие на състезателите от площада на Сопот до Първа станция на лифт „Незабравка. Програмата ще завърши с огнено и цирково шоу.

Сред фаворитите на това състезание са Шарл Казо от Франция, който е настоящ Световен шампион от 2011 в Испания.Той е на 35 г. и работи в магазин за мобилни апарати. Жан Марк Карон от Франция е железничар. Той е първи в Световната ранг-листа. Досега на големи състезания е завювал повече 2-рите места.

Ясен Савов от България. Той е Европейския шампион и 10-ти в Световната ранг-листа. Обича да лети с италианеца Лука Донини. На това състезание ще заложи на тактиката – да не се предоверява, че познава много добре условията на Сопот за летене. Летял е на десетки места по света и казва, че условията на Сопот са едни от най-добрите в света за летене.

Сравнява ги с Рълданийо /Колумбия/, но казва, че над Сопот планината е по-голяма и условията са по-силни. Лука Донини от Италия. Той е на 50 г. и лети с крило Озон Ензо.За него европейският шампион Ясен Савов казва, че го нарича „маестрото“, защото е доминиращ, т.е. знае как да доминира в групата.Може да лети спокойно, а когато се налага и да прояви агресия във въздуха.В зависимост от условията Донини умее бързо да се нагоди в ситуацията спрямо другите и в зависимост от метеоролгичните условия. Донини е бил Световмен шампион през 2001 в Испания и два пъти европейски шампион – през 2006 във Франция и през 2010 в Австрия. Занимава се с хотелиерство, женен.

Друг пилот сред фаворитите е Андре Рейнсфорд/40 г./ от Южна Африка. Един от най-младите фаворите на Световния шампионат е 26 годишния Майкъл Сигел от Щвейцария. Сред жените това са Никол Феделе от Италия.Тя е на 27 г.Била е Европейска шампионка. Има мнго интересна история как и защо е започнала да лети. Изключително интересна и колоритна личност е Сейко Фукуоки от Япония. Тя ще се състезава за националния отбор на Франция. Преди се е занимавала с акробатичен парапланеризъм. През 2012 г. постави нов световен рекорд за жените като прелята 345.6 км за над 10 часа в Бразилия. Петра Сливова от Чехия също е една от фаворитките в този спорт. Тя е била Световна шампионка в Португалия през 2003 и през 2011 в Испания.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА