1 Август, 2013 16:44 7 236 0

Николай Велчев: Шахматист - наркоман, пушач и алкохолик няма

  • николай велчев-
  • федерация по шахмат-
  • златни пясъци-
  • алкохолик-
  • наркоман-
  • пушач-
  • топалов
Николай Велчев: Шахматист - наркоман, пушач и алкохолик няма - 1
Снимка: Факти.бг

Някои от спортовете ни определено остават леко подценени в последно време. Такъв е и българският шахмат. Всъщност българската шахматна школа и родната Федерация по шахмат имат сериозно влияние в европейския и световния шах. С представители като Веселин Топалов при мъжете и Антоанета Стефанова при жените, ние се нареждаме сред водещите страни, развиващи тази дисциплина. Доказателство за това е и добрата организация на най-силния летен турнир за годината - "Гранд Европа - Златни пясъци" с награден фонд 40 хиляди евро, който се провежда у нас за втори път. За условията, предизвикателствата и бъдещето на шаха в България в специално интервю за Факти.бг говори председателят на Федерацията по шахмат г-н Николай Велчев.

Г-н Велчев, какво трябва да се направи, за да се подобрят условията за развитието на шахмата в България?

Ние правим доста по този въпрос. Аз лично смятам, че най-важното е да влезе в училищата. Това е една от водещите ни идеи – шахът да се превърне в учебна дисциплина. Още през миналата година ЕС прие декларация за влизането му в училищата в 27 страни от ЕС. Има препоръка към комисаря по образованието и вече в много учебни заведения, дори цели общини в България, шахът стана дисциплина.

Смятате ли, че има нужда от подобряване на материалната база и изграждане на нови клубовe?

По отношение на материалната база сме много напреднали. Направихме едно чудесно Европейско преди година и 10 месеца в Албена, където играха 79 български състезатели и 1050 водещи деца-таланти от цяла Европа. Може да звучи нескромно, но ни сочат за пример и ни наричат „кънтри чес” по света. Несъразмерно силно влияние имат българската шахматна школа и българската федерация в Европейския и световния шах. Доказателство за това е, че Силвио Данаилов, президентът на българската федерация по шахмат, е и президент на Европейския шахматен съюз. Ние имаме като участия и световни шампиони такива постижения, които не са по силите на 100 милионни държави. Най-яркият пример за това е, че през 2005-2006 ние имахме 5-те най-престижни световни титли в шаха, постижение което не са достигали нито Китай, нито Русия, нито Индия.

Разбира се общуването с книгите и клубовете особено при начинаещите и по-неопитните шахматисти е задължително и чак тогава вече трябва  да се ползват компютърни програми. Така че в това отношение някои от кметовете отвориха чудесни помещения и на много места от страната имаме шахматни клубове, дори през последната година това се случи и в някои училища – имаме шахматни кабинети,  и клубове , и разбира се, шах едва ли не вече се играе навсякъде.

В България като цяло има сериозен проблем с масовия спорт. Има ли интерес към шахмата у нас? Как върви работата с подрастващите, със следващото поколение играчи?

При нас постоянно има състезания за малки и за подрастващи, уикендите са 52 в годината  и всеки уикенд има минимум 5 турнира, поне един от тях винаги е за деца. Официално под егидата на федерацията провеждаме над 200 състезания, помагаме активно за организацията им – с материална база, съдийски състав, с бланки за записване на фигури и разбира се с реклама. Така че за популяризацията на шаха, независимо от голямата конкуренция, повече от 300 от нашите деца играят на квалификации за европейски и световни първенства. Да не забравяме, че шахът като никоя друга игра помага да имаш още една опорна точка, да бъдеш умен и успял, позволява ти да натрупаш евристичност и откривателство. Шахматист-наркоман, пушач и алкохолик няма. Изследване в САЩ доказва, че 1 млн. лева в шаха се равняват на 100 млн. лв. в превенции за борба с подобни язви на обществото.

Предстои участие на български представители на ЕП и СП за юноши и девойки в Будва, Черна гора. Какви са очакванията Ви?

Това определено е едно от прекрасните места на Черна гора, където ще се проведе европейското първенство по шахмат. Въпреки че е една от малките страни с население от едва 600 000 души, Черна гора се слави като една добра шахматна държава с авторитет. Там ние ще изпратим поне 20 деца в делегации от 12-те категории – те са 6 за момичета: до 8, 10, 12, 14, 16, 18 и 6 за момчета. Това състезание започва на 28 септември и завършва на 9 октомври , а след това в Ал Аин, ОАЕ, от 17-ти до 29-ти декември ще се проведат световните първенства.

През последните години няма европейско, на което да нямаме шампион, така че, особено при малките възрасти, например при 10-годишните. И не само там, имаме големи успехи и в ученическия шахмат. От федерацията осигуряваме на нашите деца собствен автобус, както и на цялата делегация, осигуряваме един или повече гросмайстори за треньори, които работят и през цялата година с тях, така че през последните години резултатите в детско-юношеския шах, много нараснаха, както и очакванията. Чакаме медали въпреки жестоката конкуренция през последните години.  Шахът навсякъде бележи бум – много силни са кавказките републики, както вече и страните в западна Европа, но нашите състезатели винаги се представят на ниво и  се гордеем с тях.

Голяма част от федерациите вече имаха среща с новият министър на спорта г-жа Георгиева. Вие срещахте ли се с нея? Ако да, кои са най-належащите проблеми, които дискутирахте?

Да, запознахме се с г-жа Георгиева, но нямахме много време за подробен разговор.

А какви са отношенията между Българската федерация по шахмат и държавата? Получавате ли нужната подкрепа и финансиране?

Аз ще изляза от общия тон на недоволство – виждаме каква е обстановката в държавата, и ще кажа, че нашите отношения с държавата винаги са били добри, ние сме малко по-различни като спорт, мислим преди да предявяваме недоволство и търсим у себе си възможностите за растеж – и финансови и организационни. С предишните министри винаги сме били в много добри отношения. Друг е въпросът, че отпреди 4 години бюджетът на федерацията падна наполовина, но не търся вина в никого, в крайна сметка и ние сме длъжни сами да търсим възможности. Бюджетът, който ни дава държавата винаги  е бил между 15 и 20% от необходимите ни за едно нормално осъществяване на нашия календар и нашата политика в областта на шаха.

Кои са най-големите предизвикателства пред шахмата у нас?

Предизвикателствата са най-различни. Да не забравяме, че шахът няма категории, ние сме една категория. Ние сме не равнопоставени, защото не можем да излъчим много дисциплини и много категории. При нас е изключително голяма конкуренцията. Например, предизвикателствата пред Топалов, който води в Гранд при убедително, да се върне при претендентите, което право му бе отнето несправедливо, и ние се опитахме със съд със световната федерация, ни победиха и не можахме да докажем правотата си.
За пръв път при ветераните имаме 3 световни медала. Така че имаме медали при децата, при мъжете и жените и при ветераните – навсякъде имаме медали и стоим добре.

Само преди месец приключи турнирът "Гранд Европа - Златни пясъци" с награден фонд 40 хиляди евро. Доволен ли сте от организацията и резултатите?

Аз съм много доволен, защото го направихме за втора година този турнир. Той е най-силният летен турнир за годината. Като състав от 222 участници, почти 120 бяха с международни звания, над 50 бяха гросмайсторите, много от тях в първата стотица. Като организация сме много доволни, защото играхме в две прекрасни зали – в нашия европейски дом на шаха и в реновирания хотел "Интернационал", на първа линия, на Златни пясъци. Заваляха благодарствени писма от всички страни. Нашето участие не преследваше непременно постигането на някакви грандиозни цели, все пак това е един турнир, който е чудесен за школа, много наши млади състезатели и национали  в различните гарнитури попаднаха в първата десетка. Нелошо се представи Борис Чаталдашев, новият треньор на женския национален отбор – владко георгиев, също се представи добре.

Изненадваща ли бе победата на шведа Нилс Гранделиус?

Гранделиос е симпатичен и силен шахматист, той много обича България, защото в края на 2011, той стана европейски шампион, точно в Албена до 18-год, и оттам започна своя възход. Още на следващата година го видяхме на първа дъска на Швеция, той е един много силен млад шахматист, и беше сред първите по рейтинг. Такъв талант, който непрестанно се развива никога не може да бъде изненада, когато завършва първи.

Какво ни предстои оттук нататък? Кога ще бъде проведен следващия голям турнир у нас?

Във вътрешен план постоянно има големи вътрешни турнири, предстои откритият шампионат за жени, който се провежда всяка година във Ввраца. През ноември е тежкото изпитание за мъжете  жените в Полша – европейските отборни първенства. Жените ще бъдат предвождани от Антоанета Стефанова, а мъжете – логично, от Веселин  Топалов. През август има голям турнир в Тетевен, следва първенство за аматьори в Белоградчик, при нашите амбиции правим всичко възможно за имиджа на страната и за развитието на всички, обичащи шаха.

До скоро никому неизвестният шахматист Борислав Иванов от Благоевград стана най-коментираното име в българския шахмат, след скандалът, който се разрази около неговото име. Вчера г-н Иванов е поканен в централата на БФ Шахмат за провеждане на тестове, имащи за цел да изчистят името му относно методите му на игра. Има ли развитие по случая с него?

Нито веднъж представител на федерацията не се е впускал в сложни технически обяснения. Случаят го обявихме за приключен – това вече е написано на нашия сайт и може да бъде видяно от всеки, защото ние навреме поканихме Борислав Иванов, за да се яви на тестове, мога дори да ви предоставя неговата декларация, където той сам предлагаше това. Сключихме договор с една лаборатория, представителите й бяха при нас. Иванов трябваше да се яви на детектор на лъжата и на няколко други теста, които показват нивото на интелигентност на един човек. Смятахме, че това е достатъчно да изчисти името му, но той просто не се яви. Оправда отсъствието си с турнир във Варна, където обаче не бе включен нито в списъка на участниците, нито пък бе дал заявка. Аз лично разговарях с него предния ден – един 25-год. шахматист не може да постъпва толкова безотговорно със собствената си кариера и ние не можем да направим нищо повече от това. Знаете как е при случаите с допинга в другите спортове – никой не те уведомява и може да се случи по всяко време. Ако не се явиш, моментално си изключен за минимум 2 години без право на обжалване.  За нас случаят е приключен и не се занимаваме повече.

А Вие кога се захванахте да се занимавате активно с този спорт?

Аз съм от едно село Лик, област Мездра, и се запалих като малък, не можах да достигна големи върхове, ФИДЕ майстор съм. Дъщеря ми за сметка на това обаче стана гросмайстор, имаше нелоша кариера – спечели медал от олимпиада и освен Стефанова, тя е единствената, която е попадала сред 64-те. Синът ми също обича шаха. Не съжалявам за нищо. Ние сме тук за да помагаме на всеки и да бъдем отзивчиви и както казва вторият световен шампион Емануел Ласкер – "Човек е отговорен за труда си, но не и за резултатите".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА