Last news in Fakti

25 Октомври, 2023 09:53 1 035 13

Министърът на финансите: Крайно време е спортът в България да спре да се финансира по симпатии

  • футбол-
  • асен василев-
  • спорт-
  • министър на финансите-
  • спортно министерство-
  • министър на младежта и спорта

Чрез програмата ще могат да се реновират спортни обекти, държавна и общинска собственост, както и да се изградят нови обекти, като общият осигурен публичен финансов ресурс по нея е 10 000 000 лв.

Министърът на финансите: Крайно време е спортът в България да спре да се финансира по симпатии - 1
Снимка: sportal.bg

Министерството на финансите ще представи Националната програма за споделено финансиране на инвестиционни спортни проекти, одобрена от Министерския съвет на 18 октомври 2023 година.

Чрез програмата ще могат да се реновират спортни обекти, държавна и общинска собственост, както и да се изградят нови обекти, като общият осигурен публичен финансов ресурс по нея е 10 000 000 лв.

Представянето ще бъде направено от министъра на финансите Асен Василев и министъра на младежта и спорта Димитър Илиев, като участие ще вземат представители на обединените спортни клубове, регистрирани в Министерството на младежта и спорта.

На презентацията от футболните клубове присъстват изпълнителните директори на ЦСКА и Левски - Филип Филипов, Стоян Орманджиев и Даниел Боримиров. Консултантът на ЦСКА 1948 - Валентин Михов, също е във финансовото министерство. Там са още Димитър Бербатов и Михаил Александров, Тодор Алексиев (ВК Хебър), както и представители на ОСК ЦСКА, Левски и Академик.

"Крайно време е спортът в България да спре да се финансира по симпатии, а да започне да се финансира по правила. Правилата са направени така, че за всеки лев, който клубовете си осигурят и решат да го инвестират в спортна инфраструктура, държавата инвестира един лев заедно с тях. Това ще помогне по три начина. Първо - клубовете, които имат повече фенове и спонсори, ще получат и повече финансиране. Второ - когато половината пари са на клуба, съм сигурен, че ще бъдат похарчени разумно. Трето - това ще махне опитите да се влияе политически на клубовете през формата и начина на финансиране. Средствата, които клубовете заявят, поемам ангажимента да бъдат осигурени от държавата. Това се отнася за всички спортове. Най-накрая ресурс в спорта трябва да се определя от феновете, а не от държавата. Това е целта на тази програма. Тази година сме заделили един малък ресурс. До 30 ноември може да подавате предложения, които в рамките на две-три седмици ще бъдат оценени и средствата ще бъдат осигурени до края на годината", започна министърът на финансите Асен Василев.

"Имаме села със стадиони, на които в кръчмата не можеш да събереш отбор. Една от причините за това е, че до момента нямаше самоучастие. Общините може да кандидатстват също. Отделно - през 2021 година отпуснахме 500 млн. лева за общински проекти. Догодина сме заложили един милиард. Ние поемаме 50% от съфинансирането.

За тази година бяхме заложили 10 милиона, като имаме в резерв още 50 милиона. Догодина може да тръгнем с бюджет между 50 и 100 милиона. Ако има интерес, ще намерим средства. Може да разширим програмата без проблем. Дай Боже да имаме недостиг на бюджета след тази среща. В момента капиталовата програма не се усвоява", продължи министър Василев.

"Стремим се да има обективни измерители и методика за оценка, която да дава ясни числа кой и как трябва да получи финансиране. То няма да е насочено само към клубовете, а и към общини и спортни федерации. Всеки, който използва държавни или общински терени и имоти. Това е добър механизъм за финансиране. Всеки, който иска да построи нещо, трябва да даде своето, за да постигне това, което иска", добави спортният министър Димитър Илиев.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    5 8 Отговор
    Закриване на частните футболни клубове (перални) и национализация на стадионите.

    Коментиран от #6

  • 2 Трол

    3 0 Отговор
    Държава, в която най-малко некадърният министър е този на спорта, не може да бъде унищожена!
  • 3 Мунчо юмручето

    3 1 Отговор
    Кокорчо аз предлагам да се освободиме от твоето присъствие и да не те виждаме повече никога да се върнеш там откадето изкочихте със простия киро
  • 4 цеко

    3 0 Отговор
    перво да се направи пълна ревизия на спортните федераций,които през последните години са харчили милиони по проекти за организация и провеждане на международни състезания ,каквоимущество са закопували и на кого са го отдали одит до стотинката и после да се раздават нови пари на същите
  • 5 Сиганин

    4 1 Отговор
    Димитър Илиев е като в кома, то е ясно, че вие не му давате изява и в тази партия е кирчо и кокорчо и майка и баща. Защо не му дадете той да изготви едни нови промени в закона за движение по пътищата, все пак е един от най успешните автомобилни състезатели, преподавател в НСА и провеждащ курсове по пътна безопасност а давате на хора без книжки да решават промените в ЗДвП. Кокорчо, като знаеш колко си финансист как ходиш на доктор брат?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 🇧🇬🇪🇺💯

    0 1 Отговор
    🇧🇬Асене обещай днеска нещо щото само те не си?🇧🇬

    🇧🇬Примерно нов Национален Стадион за Българските Лъвове, нищо че не могат да ритат момчетата, да си имат Стадион Ве Човек.🇧🇬
  • 8 Гост

    1 0 Отговор
    Закриване на всички измислени спортове,които нямат публика.

    Коментиран от #11

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 браво бе

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Гост":

    то по тая логика да се започне от футбола има хора само на левски и цска на останалите срещи от първенството е като на селсо кръщене!
  • 12 крайно време е

    0 0 Отговор
    точни критерий за финансиране на клубовете и състезателите им ,клубове на които състезателите се финасирани и в други спортове но са едни и същи лица да им се прекрати финансирането и на двата или трите клуба .много е лесно има протоколи с имена и егн и има комисия към ММС и е обществена тайна за двойното финансиране на едни и същи лица участвали от няколко клуба
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.