Last news in Fakti

3 Ноември, 2023 15:18 970 0

Александър Димитров отправи силно послание

  • александър димитров-
  • футбол-
  • младежки национален отбор

Под ръководството на Димитров България изигра през тази година два изключително силни мача срещу Израел и Германия

Александър Димитров отправи силно послание - 1

Eдин от най-добрите български треньори - Александър Димитров, се включи в информационната кампания за рака на простата. Селекционерът на младежите с радост подкрепи Movember и призова останалите хора да водят здравословен начин на живот и да се грижат за своето здраве.

Движението Movember се стреми да повиши информираността на обществото по отношение на рака на простатата, възможностите за диагностика и съвременно лечение, както и да се привлече общественото внимание към проблемите на пациентите, страдащи от това заболяване.

Димитров сподели пред Gong.bg, че тази инициатива е прекръсна и, че с младежкия национален отбор на България винаги са отворени да участват в подобни начинания.

Под ръководството на Димитров България изигра през тази година два изключително силни мача срещу Израел и Германия.

- Каква е твоята мотивация да се включиш в движението Movember и как спортът влияе върху нея?
- Идеята е прекрасна. С младежкия национален отбор винаги сме били отворени към подобни инициативи, защото ние не просто представяме страната ни, но и трябва да даваме пример. Имаме социална функция, която аз намирам за изключително важна. В спорта има победи и загуби, но и нещо по-важно – като спортисти ние сме длъжни да отправяме правилните послания към обществото.

- Как мъжката солидарност през Movember може да промени облика на мъжете и мъжкото здраве?
- Надеждата ми е, че общото ни послание ще достигне до колкото може повече мъже, които ще осъзнаят, че дори най-сериозните проблеми имат решение, стига да се вземат мерки навреме.

- Колко тежи мъжката дума?
- Тежи повече от всичко друго. За мен тя е повече от всеки договор.

- Кога се става мъж?
- Именно когато се научиш да изпълняваш дадената мъжка дума. Когато не отстъпваш от принципите си, независимо от всичко.

- Как спортната общност може да бъде катализатор за промяна и повишаване на осведомеността за мъжкото здраве през Movember?
- Спортът обединява. Ние, като спортисти, излъчваме общо послание и се надяваме общественият интерес към нас да ни помогне да достигнем до повече хора.

- Какво е твоето послание към мъжете, които се колебаят да се включат в Movember и как да ги убедим, че тяхната подкрепа е от значение?
- Може да е клише, но здравето наистина е най-важното нещо. И трябва всеки ден да си го припомняме.

- Какви са твоите лични цели и амбиции?
- Стремя се постоянно да се усъвършенствам и да ставам по-добър в това, което правя. Но при нас, спортистите, има едно важно условие – личният успех не струва нищо, ако не е подчинен на колектива. Ние сме един отбор – когато побеждаваме, но и когато губим.

- Какъв е важният принос на мъжете в спорта за формирането на здрава общност и обществено влияние?
- Най-важният принос е примерът, който даваме. С поведението си, с отношението си към съотборници, съперници и към всички, които участват в спортния процес.

- Каква роля играят мъжката дума и принципите в избора и управлението на спортни цели и предизвикателства?
- Ако нямаш доверие в колектива или пък останалите ти нямат доверие, нямате шанс да успеете. Така е не само в спорта, а във всички сфери на живота.

- Какъв е твоят опит в спорта за изграждане на характер и лидерство, и как го предаваш на другите?
- Аз работя с млади момчета, които тепърва се изграждат като личности. И виждам колко важно е да се следват правилните стъпки, да не се прескачат етапи на развитие. Всяко предизвикателство или препятствие те учи на нещо. Ако пропуснеш някоя стъпка, трудно я компенсираш впоследствие.

- Как може спортът да развие силата на характера и решителността на мъжа в себе си?
- Силните и успешни спортисти знаят най-добре цената на успеха, защото са минали през какво ли не, за да стигнат до върха. Спортът ни учи на важни житейски уроци – няма лесен успех, всичко се постига с труд, лишения и отдаденост. Точно това изгражда силен характер у един човек.

- Как поддържаш състезателния си дух?
- Аз съм амбициозен човек и горя в работата си. Не ми е необходима допълнителна мотивация, за да преследвам целите докрай.

- Какъв е твоят съвет за младите мъже, които искат да заемат активна роля в спорта?
- Да са упорити, търпеливи, да не спират да се развиват и да преследват мечтите си. Рано или късно всичко се отплаща.

- Какво е въздействието на спорта върху твоето разбиране за мъжество и как това влияе на твоя житейски път и амбиции?
- Спортът изразява някои от най-висшите житейски ценности – вяра, себеотрицание, задружност, воля, уважение към другия. В този смисъл спортът е най-доброто житейско училище.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА