Last news in Fakti

13 Март, 2024 00:56 1 702 5

Арсенал е на 1/4-финал в Шампионската лига след голяма драма с дузпи

  • арсенал-
  • порто-
  • шампионска лига-
  • футбол

"Артилеристите" елиминираха Порто

Единадесет години по-късно в своята история Арсенал ще играе отново на четвъртфинал в Шампионска лига. До този момент се стигна след изключително голяма драма срещу Порто. "Артилеристите" наваксаха пасив от едно попадение от мача в Португалия, след като Леандро Тросар отбеляза победния гол за редовното време в Лондон в 41-ата минута. След това домакините не успяха да материализират надмощието си с второ попадение и срещата логично видя и продължения.

По време на тях на "Емирейтс" зрителите не видяха нещо вълнуващо от двата отбора, като Порто умело успяваше да неутрализира набезите на борещия се за титла и в Англия и елиминацията между двата тима трябваше да се реши с дузпи.

При тях кандидатите за титла в Премиър лийг бяха по-точни от съперника, като Порто направи два пропуска чрез бразилците Уендел и Галено, а неточността на втория се оказа фатална за бъдещето на "синьо-белите" в турнира. Хората на Микел Артета пък бяха безпогрешни и продължиха напред, като вече чакат съперника си за следващата фаза от надпреварата.

Напълно очаквано, лондонският тим стартира по-настъпателно срещата. В четвъратата минута Хавертц комбинира с Букайо Сака, чийто удар с глава обаче беше неточен. След 13 минути игра Букайо Сака успя да нанесе опасен удар към португалската врата, а стражът Диого Коща не се намеси достатъчно убедително, но някак успя да избие встрани. Последва разбъкрване и корнер за домакините, които комбинираха добре, а топката се озова в непокрития капитан Мартин Йодегор, който шутира с левия крак, ала встрани от вратата на "драконите".

Първата възможност за Порто дойде в 16-ата минута, а Еванилсон стреля с левия след грешка на Салиба, ала Давид Рая покри ъгъла и не позволи да се стигне до последващо развитие. Шест след това Рая отново трябваше да прави спасяване срещу Еденилсон, който стреля силно с десния крак, но испанският страж боксира встрани. След това шут на Вендел беше блокиран от бранител на англичаните.

В 29-ата минута Бен Уайт получи вдясно и даде подаване към Кай Хавертц, който беше зад далечната греда. 41-годишният Пепе със сетни усилия чукна топката преди Хавертц и предотврати гол за "топчиите". Домакините успяха да открият резултата четири минути преди края на първото полувреме. Уендел не изчисти дълга топка, а Йодегаор овладя и пусна към Тросар, за да може белгиецът с фин удар да матира Коща - 1:0.

Втората част на "Емирейтс" започна с по-ниско темпо от двата отбора, макар "артилеристите" да продължаваха трайно да владеят топката. В 51-ата шут на Деклан Райс беше блокиран от бранител на португалците. В 68-ата минута капитанът на домакините - Йодегорд, удвои превеса на домакните. Кай Хаветц и Пепе се надиграха след дълга топка, а германецът задържа португалския бранител. След това топката се озова в норвежеца, който отправи точен изстрел, но той беше отменен поради нарушение на Хавертц.

Осем преди края резервата Габриел Жезус можеше да стане герой за Артета и домакините, но вратарят Коща направи страхотно спасяване в тази ситуация. В последвалите минути двата отбора не успяха да се надлъжат и Клеман Тюрпен свири последния съдийски сигнал, който отведе тимовете към продължения, след като общият резултат в редовното време от двете срещи беше 1:1.

След старта на продълженията резервата Мехди Тареми се надигра с отбраната на Арсенал отляво и отправи диагонален удар, който беше твърде неточен, за да смути Давид Рая. В хода на продълженията двата отбора стихнаха оптимално темпото, което направи срещата скучна в тази ѝ фаза, макар динамиката на играта в редовното време да бе на висота.

Десет минути преди края на второто продължение Арсенал разигра отлично в полето на Порто. Букайо Сака видя Еди Нкетия, който пробва изстрел, ала Отавио направи поредната си изключителна проява в срещата и блокира удара на англичанина. Така се стигна до дузпите в мача, които трябваше да определят поредния четвъртфиналист в тазгодишното издание от Шампионска лига.

ДУЗПИ

Първата дузпа бе изпълнена от Мартин Йодегорд, който реализира и поведе домакините напред. За Порто първият дузпаджия беше Пепе Акино, който също с проницателен изстрел матира Давид Рая – 1:1. Вторият за Арсенал бе Кай Хавертц, който също хладнокръвно вкара попадение. "Драконите" заложиха на бранителя Уендел, който обаче пропусна, след като бразилецът шутира вляво на вратата на Рая, който докосна топката и се удари в гредата, след което рикошира в гредата, но в крайна сметка не попадна в мрежата. Букайо Сака вдигна на крака "Емирейтс" с добър удар и изведе домакините напред.

Резервата на Порто - Марко Груич, шутира силно в левия ъгъл на Рая, който усети удара, но не успя да неутрализира шута на сърбина. Последва гръмотевичен шут на Деклан Райс, а Диого Коща остана безучастен за четвъртата поредна вкарана дузпа за "артилеристите".


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.