Last news in Fakti

7 Май, 2024 23:53 2 024 6

Борусия Дортмунд е на финал в Шампионската лига след нова победа над ПСЖ

  • борусия дортмунд-
  • псж-
  • футбол-
  • шампионска лига

Германският тим победи с 1:0 и на "Парк де Пренс"

Борусия Дортмунд достигна третия си финал в своята славна 113-годишна история в Шампионската лига. Това стана факт, след като тимът от Вестфалия победи с 1:0 в реванша от полуфиналите на турнира Пари Сен Жермен. По този начин с общ резултат 2:0 отборът, воден от Еден Терзич. Единственото попадение отбеляза Матс Хумелс, който се разписа в 50-ата минута, а в хода на целия двубой ПСЖ нацели на четири пъти гредите на своя съперник, но до гол така и не стигна.

Така Дортмунд очаква победителя от двойката между Реал Мадрид и Байерн Мюнхен на финала на „Уембли“ на 1-и юни, като в първия мач двата отбора направиха 2:2 в Мюнхен.

Иначе, „жълто-черните“ изиграха фантастична елиминация в реванша във френската столица и макар домакините да нацелиха четирите греди, то със сигурност хората на Терзич заслужиха мястото си във финалния двубой. Отделно на цялата статистика, то това беше последният шанс на Килиан Мбапе, към този момент, да може нападателят да триумфира в най-авторитетната клубна футболна надпревара с екипа на родния си отбор.

 

Началото на двубоя беше спокойно и футболистите на ПСЖ не бързаха да се впускат в масирани атаки. Парижани търпеливо разиграваха в средата на терена. В 11-ата минута Адейеми шутира извън наказателното поле, но топката рикошира в противников бранител и излезе в корнер. Малко след това интересна ситуация имаше и пред другата врата. Гонсало Рамош опита изненадващ удар, но кълбото премина встрани от целта.

В 19-ата минута Фюлкруг запази топката с гръб към вратата и я върна към десния бек Риерсон, но неговият удар попадна в страничната мрежа. Килиан Мбапе беше зорко пазен и не можеше да използва скоростта си, макар че неговите съотборници често го търсеха на левия фланг. В средата на полувремето ПСЖ по-трайно овладя инициативата. Фалцов изстрел на Витиня прелетя над напречната греда. В 31-ата минута домакините хубаво смениха фланга на атаката и топката стигна до Дембеле, който обаче шутира много неточно.

 Мбапе имаше шанс да открие резултата след добра комбинация на ПСЖ отляво, но ударът му не се получи. Малко по-късно светкавична контра на Борусия доведе до голяма опасност пред вратата на ПСЖ. Карим Адейеми проби на скорост и се освободи от Маркиньос, но Донарума спаси изстрела на крилото. В 41-ата минута Мбапе се справи с двама бранители в жълто и центрира, но Грегор Кобел се намеси и пресече паса. Не след дълго стражът на Борусия отрази и мощен шут на Витиня.

 В самия край на полувремето французите бяха много близо до така желания гол. Силен изстрел на Фабиан Руис се отклони от Шлотербек и топката застрашително се насочи към вратата, но излезе в корнер, а след неговото изпълнение футболистите на Борусия съумяха да изчистят. Това беше една от малкото сериозни опасности пред вратата на гостите, които се отбраняваха много дисциплинирано и без груби грешки.

Втората част стартира с превъзходство на ПСЖ и голям пропуск на Заир-Емери. Младокът се оказа непокрит на далечната греда след центриране от корнер, но от няколко метра уцели левия страничен стълб. В ответната атака и Борусия спечели ъглов удар, а бранителите на домакините "забравиха" за Хумелс, който се извиси в наказателното поле и с глава откри резултата. Това попадение рязко наклони везните в полза на германския състав, който вече се виждаше на финала.

Терзич пусна в игра Марко Ройс, а терена напусна Адейеми. Борусия се прибра в половината си и дебнеше за свободни пространства. В 60-ата минута Витиня напредна и подаде на Рамош, но той стреля над вратата. В 61-ата минута Нуно Мендеш изстреля истински снаряд извън пеналта, но още веднъж гредата спаси Борусия. Първите смени на Луис Енрике бяха Брадли Баркола и Марко Асенсио за Гонсало Рамош и Фабиан Руис. В 64-ата минута Хумелс направи нарушение на границата на наказателното поле срещу Дембеле. Домакините помислиха, че ще получат дузпа, но Даниеле Орсато назначи пряк свободен удар. С неговото изпълнение се нагърби Асенсио, но топката не мина през стената.

 Мбапе се активизира, но негов удар в 74-ата минута излезе в аут, а времето все повече притискаше парижани. Дембеле видимо се изнерви и получи жълт картон за грубо нарушение срещу Маатсен до тъчлинията. Луис Енрике прибегна до още една смяна, като вкара в игра Канг-Ин Лий на мястото на Заир-Емери. В 77-ата минута Хумелс още веднъж прати топката във вратата на ПСЖ, но този път попадението му беше отменено заради засада.

 Борусия заигра с трима централни бранители след влизането на Никлас Зюле на мястото на Санчо. Пари Сен Жермен изцяло пренесе действията в половината на гостите, но те не бяха притеснени. В 81-ата минута Мбапе шутира от малък ъгъл, но Кобел изби в корнер. В 83-ата Маркиньос стреля на сантиметри от целта след центриране на Канг-Ин Лий. Малко след това неуверена намеса на вратаря на Борусия създаде напрежение в наказателното поле и топката стигна до Мбапе, но той уцели напречната греда. В 88-ата минута мощен шут на Витиня също разтресе гредата.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Борусия!

    19 4 Отговор
    Французите са смешници. Къде са тръгнали да се конкурират с германците. Немецът си е немец. А ония даже не са коренни французи.Браво за резултата, браво на Борусия!

    Коментиран от #4, #5

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Какви немци бе

    0 3 Отговор

    До коментар #2 от "Борусия!":

    Борусия е отбора създаден от евреи. Що си мислиш екипа им е на раета???

    Коментиран от #6

  • 6 Чичо Ханс

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Какви немци бе":

    Няма такова нещо, говориш на едро, ниска обща култура