Last news in Fakti

9 Май, 2024 18:50 986 21

Иван Христов: Филмът за Гунди не е само за левскари, това е филм за цяла България

  • иван христов-
  • гунди-
  • филм-
  • филм за гунди-
  • иван и андрей-
  • георги аспарухов-
  • премиера-
  • левскари-
  • българия

Премиерата на продукцията ще е на 18 октомври

Иван Христов: Филмът за Гунди не е само за левскари, това е филм за цяла България  - 1
Снимка: youtube

Един от продуцентите на филма „Гунди – легенда за любовта“ – Иван Христов, говори ексклузивно пред Дарик радио и dsport във връзка с предстоящата премиера на филма, посветен на живота на една от легендите на Левски и българския футбол.

„Моята работа и на Андрей и целия екип е да сме чиста съвест, че това, което показваме е 100% истина. Усещам, че очакванията са много високи. Имам чувството, че филмът ще ги надмине, но се притеснявам от много време. Има неща, които мога да кажа и се подписвам с две ръце. След 1989 година такъв филм с такъв обем и мащаб не е правен. Филмът влиза в категория дълги. Филмът е над 2 часа, но под 3. Той е продукт на над 7-годишен труд. Нещото се превърна във филм, когато се включи режисьорът Димитър Димитров, който заедно с Емил Бонев направиха нашата идея в един сценарий. Георги Аспарухов е един от малкото хора, които са имали обувка с отливка на десния крак от Пума. Единици са били спортистите в световен мащаб“, разказа Иван Христов за процеса по заснемане на филма за Георги Аспарухов – Гунди.

„Над 7 години труд, около 2 месеца снимачен период. След него около година монтаж, звук и ефекти. Над 120 000 гледни точки на камарата, при средно около 500 за български филми. Всичко друго е магия. Филмът е магия. Сухата статистика е впечатляваща. Такъв филм в България от 1989 година не е правен“, допълни Христов за създаването на мащабната продукция.

Той каза, че филмът ще бъде в кината колкото време привлича вниманието на хората: „Филмът ще стои в кината, колкото е голям интересът – толкова. Смятам, че билетите ще бъдат изкупени за първите петък, събота и неделя. Няма живот на филма, животът му зависи от зрителския интерес“.

„Филмът се разказва за кариерата и живота на един международно велик българин, който е пробил Желязната завеса и е постигнал такива успехи, с които е изравнил България със световния футбол. Той е приел неземно висока оферта и цената, която е платил за тях. Филмът е историческа спортна драма. Това е един жанр, който в България не е правен. Филмът разказва колко е трудно на неговата съпруга, докато цяла България ѝ завижда. Филмът разказва как като станеш по-голям от системата – тя се обръща срещу теб, защото я е страх от теб. Ако трябва да определя Гунди с една дума, тя е „баща““, призна от сърце Христов.

Той разкри, че синът на Гунди – Андрей Аспарухов, се е разплакал, когато е видял трейлъра на филма: „Не мога да си представя какво чувства семейството на Гунди. Последно говорих с Андрей Аспарухов. Той каза, че е гледал трейлъра и се разплакал. Когато говорим за този филм трябва да кажем, че това не е филм за левскари, това е филм за България. Това не е филм за мъже, а и за жени и деца. Този филм е за цяла България“.

Продуцентът се надява ролята на филма като пример за подражание: „За добрия пример трябва да се грижи държавата. Ако имаш целеви средства, които са свързани с неща, които въздигат нацията – ще се вижда добрия пример. Този филм става за възраст от 5 години и няма крайна възраст на хората, които могат да го гледат. Филмът започва със запознанството на Гунди с Лита, но не мога да кажа къде завършва. На погребението на Гунди са присъствали по непотвърдени данни около 500 000 българи. На второ място е Георги Димитров с мобилизирани хора, а трети е Цар Борис III с около 100 000 българи“.

„Покрай филма за Гунди имаме и документален филм как заснехме филмът за Гунди. Величка Маркова беше на първия снимачен ден и тя видя себе си от преди много години, екипът я аплодира и това сме го заснели. По време на снимките докоснах Андрей и му казах, че това е един исторически ден. Художествена измислица няма. Присъства малка част творчество на сценариста и чаровни кино моменти, но цялата история е истинска и се базира на истински събития“, разкри още той.

„Във всеки филм финалът е специално място, няма да го разкривам. Имаме едни планове, които се надяваме да успеем да обявим следващия месец. Ще ги обявя пак в ефира на Дарик радио. Искаме да надхвърлим лимита на кино залите“, каза Иван Христов за плановете за представянето на филма.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дидо

    9 5 Отговор
    Изглежда нереално добре!
  • 2 12343211

    5 5 Отговор
    Ако филма е като рекламата ...,евала.
  • 3 Гост

    19 2 Отговор
    Абстрахирам се от филмът и ще кажа нещо за публиката на ФК Левски. Присъствах на техен мач и не мога да си обясня, как зрели мъже могат да си позволят подобно поведение. Поведението на публиката представлява лицето на отбора. Левски заслужава възпитана публика, която може да понесе достойно и загубите.

    Коментиран от #7

  • 4 Коиловци брадърс

    9 15 Отговор
    Дълбок поклон пред всички участвали в направата на този филм! Ние левскарите си знаем, какво означава за нас Гунди, дано и нашите деца го усетят! Само Левски!
  • 5 Славист Варна

    17 11 Отговор
    Няма да гледам този филм. В Българско имаше плеяда по-велики футболисти от Гунди - Симеон Симеонов, Александър Шаламанов, Христо Бонев, Христо Стоичков, Красимир Балъков,, дори Борислав Михайлов и Димитър Якимов.. Гледал съм Аспарухов, прехвален е.

    Коментиран от #6, #18

  • 6 Ди Джей Дамян

    16 5 Отговор

    До коментар #5 от "Славист Варна":

    Прав си. Иван и Андрей да ходят да се напият. Не стават за продуценти. Филмът е боза
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Къде

    6 6 Отговор
    гледа тоя у небето? Сигнали от Космоса ли чака да фане?
  • 9 Как системата

    8 4 Отговор
    се е обърнала срещу него след като той бе от галените й чеда???
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Е46ца

    11 4 Отговор
    Левски е национален герой , а не футболен отбор.
  • 12 Левскар

    4 7 Отговор
    Евала на Гунди, но точно Иван и Андрей да са продуценти... Сезам финансира ли, Иване-е-е-е? Уникално-о-о! Без келепир тези нищо не правят.

    Коментиран от #21

  • 13 ДрБр

    7 5 Отговор
    Кой е Гундю?

    Коментиран от #16

  • 14 Мими Кучева

    5 5 Отговор
    Гунди беше добър шофьор!🚙🚙🚙💨😁🥳🤡👍
  • 15 Дано

    7 2 Отговор
    Филма да не идеализиран? Нещо като филм за Георги Димитров през Соца. Един вид човек без недостатъци . Гунди не съм го гледал но доколкото съм чувал постепенно е станал отличен футболист и свестен човек. И май са били пред развод с тая с жена му. Слухове... Вечна му памет!
  • 16 Лена Кирова Мирова

    4 7 Отговор

    До коментар #13 от "ДрБр":

    Ром от Подуене.
  • 17 Реалист

    10 3 Отговор
    Гунди . Мир на праха му ! Бил е добър футболист за времето си . Ок . Скромен, възпитан , човек . Но чак пък такова величаене . Просто левскарите си поддържат мита за един идол . Сламка за която да се държат . Защото си нямат други . Факт . 110 години и нито един разпознаваем футболист в Европа . Лъжа ли е ? Истината боли . Като оня дядо дето викал : Ееех какъв го вадех едно време .
  • 18 Добавям

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "Славист Варна":

    Гацо Панайотов , Левскари казват че Патрата е бил по- добър. Соколето !Якимов даже е най- добрия от онова поколение. Но Гунди си е бил също отличен футболист.
  • 19 ББПП

    8 3 Отговор
    втора част ще се казва "АЛФА доносника от Витиня - една мастика не стига"
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Новичок

    3 2 Отговор

    До коментар #12 от "Левскар":

    Опосумите са срам за "Левскарите" Противни и алчни са,само печалбата гонят.Пфу...