5 Септември, 2014 13:33 5 197 2

Гигафабриката на Tesla ще бъде в Невада

  • tesla-
  • panasonic-
  • gigafactory

Американският производител на електромобили Tesla Motors сложи край на спекулациите къде ще бъде построен огромният завод, който ще произвежда батерии за всички модели на марката. Партньор на компанията в реализирането на проекта, наречен Gigafactory (Гигафабрика), са японците от Panasonic. Предприятието ще бъде изградено в пустинята Невада недалеч от гр. Рино.

Според местното издание Reno-Gazette Journal Tesla и щатските власти са сключили 20-годишен договор, по силата на който производителят ще получи данъчни облекчения в размер на $1.25 млрд. В замяна калифорнийската компания се задължава да инвестира в завода и създаването на работни места $3.5 млрд.

Гигафабриката на Tesla трябва да заработи през 2017 г. Първоначално заводът ще наеме 6 500 служители. Компанията планира да бълва по 500 000 акумулатора за електромобили годишно.

В гигафабриката ще се произвеждат и фирмените зарядни станции Supercharger. В бъдеще клиентите на Tesla ще могат да избират два начина за зареждането на колите си - напълно безплатно, но относително бавно, или моментално чрез смяна на батерията срещу заплащане.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пламен Бакърджиев

    2 0 Отговор
    Бъдещето от филмите наближава, само да няма войни.
  • 2 Maurice

    0 0 Отговор
    или моментално чрез смяна на батерията срещу заплащане!!
    Е, къде е тогава ползата от този електромобил? Не стига това, че цената му е двойна на бензинките, ами и сега няма разлика в това да сипеш бензин и да смениш батериите.