Last news in Fakti

19 Септември, 2014 07:33 8 316 13

Citroen с разход 2 на 100

  • citroen-
  • cactus-
  • airflow 2l
За съжаление на този етап това е концептуален автомобил. Името му е C4 Cactus Airflow 2L и ще бъде демонстриран на автосалона в Париж през октомври. За да намалят коефициента на въздушно съпротивление франсетата са премахнали огледалата за обратно виждане като са ги заменили с камери.
Радиаторната решетка, броните и джантите също са преработени с цел подобряване на аеродинамиката, като и гумите са с ниско съпротивление. Благодарение на всички доработки аеродинамиката се е подобрила с 20%. Освен това автомобилът е олекотен със 100 кг, като детайли са заменени с такива от карбон и алуминий.
Основна роля за ниския разход на гориво от 2 л/100 км обаче има хибридният тракт. В случая електромоторът е заменен с хидравлична помпа за въздух, а в състава му влизат още 1.2-литров трицилиндров мотор с мощ 82 конски сили и два резервоара за сгъстен въздух. Скоростната кутия е специална с планетарна предавка.
Прототипът има три режима на работа - само на въздух, само на бензин и смесен. Инженерите от PSA се гордеят още с това, че са успели да намалят загубите от двигателя с вътрешно горене с 20%, като за целта са използвали иновационни полимерни втулки и специално масло с още по-добри свойства.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 неразбрал

    5 0 Отговор
    всичко е хубаво, но какъв е тоя израз "франсетата"? да не сме на кафето на раздумка? айде малко по-висок стил в официална медия, а?

    Коментиран от #2

  • 2 Разбрал

    1 3 Отговор

    До коментар #1 от "неразбрал":

    Ти да неси някоя мома французойка бе, че се засегна така. "Франсета", "контета" са си е супер изрази. Иначе Цитрона е много грозен, нищо, че харчи 2 на 100.
  • 3 Shmeker

    2 1 Отговор
    Кажете какво е маслото да го сипя на ТДИ-то, ще падне разхода с поне 10% , т.е. половин литър

    Коментиран от #12

  • 4 неразбрал

    4 0 Отговор
    не, не съм мома и нямам нищо общо с нищо френско, но има нещо като книжовен език и разговорен такъв. ако не ти е ясно каква е разликата и къде кое се ползва моите съболезнования. а журналистите, пишещи тук, ако също не са наясно, значи са журналя, а не журналисти.
  • 5 парчето

    0 0 Отговор
    Абе не е много грозен, но ще си го купя, когато го направят да гори 1/100 и си ползвам обикновенно масло напромер М10Д
  • 6 Курти Куртев

    0 0 Отговор
    Абе изкушение си е 2 на 100, ама.........Ситроен - само когато го яхнеше Себастиен Льоб, замязваше на кола.

    Коментиран от #7, #8, #9

  • 7 S Doichinov

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Курти Куртев":

    Льоб все още се състезава за Ситроен но не във WRC а в някакво друго рали.
    Предницата изглежда добре но чак пък 2 на 100.
  • 8 S Doichinov

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Курти Куртев":

    WTTC е ралито.

    Коментиран от #13

  • 9 S Doichinov

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Курти Куртев":

    Грешка-WTCC
  • 10 фен на ситроен

    2 0 Отговор
    Ако въздушното задвижване пробие батериите на БМВ и Мерцедес отиват на кино.Ситроен винаги са били революционери в автомобилостроенето
  • 11 Kърти Къртев

    0 0 Отговор
    Ако прочетете спец. литература от началото на века ще разберете, че първия завод за автомобили на сгъстен въздух трябваше да заработи през 2006-та. Да, ама не! Големите петролни компании удавиха проекта! Сега Тата прави нещо подобно. Но това не е бутилка сгъстен въздух и перка да я върти, а принципно друг метод, а това се изучава в средните класове. Принципа де!
  • 12 Мони НСА

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Shmeker":

    няма шанс
  • 13 Курти Куртев

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "S Doichinov":

    Светна ме, та чак се изсветках. Ама, така де - без теб Дойчинов, за къде съм ?