Last news in Fakti

19 Септември, 2014 12:41, обновена 19 Септември, 2014 12:43 9 835 3

Брониран камион ще пази училищата в Сан Диего

  • mrap-
  • брониран камион-
  • училище-
  • сан диего-
  • полиция

Отделът за училищна охрана на полицията в калифорнийския гр. Сан Диего получи като подарък от армията на САЩ - брониран триосен камион, използван във войните в Ирак и Афганистан, съобщава kpbs.org. Бойната машина носи името MRAP (Mine-Resistant Ambush Protected vehicle - защитено срещу минни засади возило).

Бронираният камион е дарен в рамките на програмата на Министерство на отбраната за съкращаване на излишните складови наличности. Американската армия ползва подобни машини в най-горещите конфликтни точки по света. MRAP защитава войниците от самоделни взривни устройства. Освен бронирания камион отделът за охрана на училищата получава също 77 щурмови карабини M-16A1.

Полицаите, които опазват реда в местните училища, ще използват MRAP като спасително средство. Камионът е оборудван с медикаменти на стойност $30 000, които също са дарени от спонсори.

"Когато в училищата възникват извънредни ситуации, трябва да реагираме бързо, за да спасим децата", обяснява капитанът от полицията в Сан Диего Джо Фиорентино. "Как можем да влезем класните стаи, ако в училището има стрелба? Ами пожар или земетресение - как да пробием бързо стена?"

MRAP струва $730 000, но отделът за училищна охрана е платил за него само $5 000 за доставката му от Тексас. Камионът е гариран в едно от училищата, чиито ученици са участвали в пребоядисването му в цивилни цветове.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Симеон Тасев

    0 4 Отговор
  • 2 Бай Бай

    4 1 Отговор
    Така е! Отглеждат си психопати американците и после леле мале. Какво ли ще се случи в БГ ако и тук се продават оръжията като баничките?
  • 3 Пламен Бакърджиев

    1 1 Отговор
    Тези същите американци, ни се месят в политиката и ни управляват. Целия свят ще пострада. Руснаците пият водка, но в техните училища и около тях не се стреля. Украйна да мисли с кого да бъде.