Last news in Fakti

17 Октомври, 2014 13:38, обновена 17 Октомври, 2014 13:41 7 806 11

Шведи нарочиха Porsche Macan за опасен

  • porsche-
  • macan-
  • teknikens värld-
  • лосов тест

Шведското списание Teknikens Värld, най-известна жертва на чийто "лосов тест" в края на 90-те години стана A-Klasse (W168) на Mercedes-Benz, хвърли нова бомба. Според скандинавците малкият кросоувър на Porsche показва рисково поведение в изпитанието за избягване на пътно препятствие с висока скорост.

Редакторите на списанието оценяват поведението на Macan като "много лошо, почти катастрофално" и твърдят, че повечето представители на сегмента - например BMW X4 и Range Rover Evoque - се представят "значително по-добре в управляемостта, контрола и сигурността"

"Porsche Macan S Diesel се държи много странно в "лосовия тест" най-вече защото спирачката на предното ляво колело се задейства по средата на маневрата. Това е необичайно", отбелязва пилотът-изпитател Линус Прьойц.

"Лосовият тест" симулира внезапно появило се на пътя препятствие, което автомобилът трябва да заобиколи със скорост 70 км/ч. Заради блокиращото предно ляво колело Macan продължава да се движи напред, вместо да се върне в платното си.

"С други думи колата остава ненужно дълго в насрещното движение, а това е крайно непрепоръчително в критичен момент", обобщават редакторите на Teknikens Värld, които са изпробвали две различни дизелови модификации на Macan.

В отговор на обвинението от Porsche излязоха с официално изявление, в което се твърди, че сработването на спирачката е "предварително програмирана намеса на електрониката с цел предотвратяване на преобръщане". Системата носи името Active Rollover Prevention (ARP) и работи непрекъснато, независимо дали стабилизиращата програма Porsche Stability Management (PSM) е включена, или не.

Освен това от немската компания са на мнение, че стилът на шофиране в тестовете на Teknikens Värld е изключително агресивен, в резултат на което са сработили системите за активна безопасност. От Porsche намирали това за съвсем естествено.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пламен Бакърджиев

    3 0 Отговор
    Шведите са прави. В съвременните автомобили има много излишна намеса на електрониката. В такава ситуация и добрия шофьор би сгрешил.

    Коментиран от #11

  • 2 tobradex

    3 0 Отговор
    "немската компания са на мнение, че стилът на шофиране в тестовете на Teknikens Värld е изключително агресивен"

    За напред, като си купуваме коли с много електроника, задължително да си четем инструкциите, как да не караме много агресивно, че да не шашкаме уникалната електроника...
  • 3 S Doichinov

    3 0 Отговор
    Само порше мислят,че стила на каране е агресивен.Да караме с 40км за да не ни се включват спирачките когато си искат.Многото електроника води до там.
  • 4 Kofti

    3 0 Отговор
    BMW X4???????
  • 5 esp

    0 4 Отговор
    vie kak mislite raboti esp-to ... s magiq ? estestveno 4e izpolzva spira4kite. za tova ima kop4e off za koito iska da kara agresivno i tolkova
  • 6 Кобрата

    0 4 Отговор
    Шведите да си гледат работата...който обижда той завижда!
  • 7 samo vw

    0 4 Отговор
    I poneje por6e e lo6o a 6vedskite marki sa mnogo hubavi za tova im izpofaliraha nail nai burzo obezceniava6tite se koli sa jaguar Volvo I toyotka и нито 1 вв порше бмв ауди мерцедес дори опел ако щете
    нмското си е немско сичко друго е менте
  • 8 Дженев

    5 0 Отговор
    Много странно изказване от Порше. "Изключително агресивно"
    им подкарали колата......да не са почнали да произвеждат коли за яйцекопа.
  • 9 bibendum

    0 0 Отговор
    Порше да си оправи спирачките. Вижда се ясно как колелото е блокирало.
  • 10 Shmeker

    0 0 Отговор
    Към редакцията: Пишете за всички коли, които обърнаха шведите - ТОЙОТА пикап, разни баничарки и т.н.
  • 11 Shmeker

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Пламен Бакърджиев":

    Подкрепям.
    А какво означава твърде агресивно? Порше нали трябва да е агресивно?