Last news in Fakti

23 Октомври, 2014 13:03 10 410 10

Светещото пътно платно е вече реалност

  • светеща маркировка-
  • пътища-
  • холандия
Преди няколко месеца се появи въпросната концепция за т.нар. "светещ път", а сега вече тя е реалност. Става дума за пътна маркировка, която се зарежда от дневна светлина и свети нощно време. На този етап реализацията е в пробен вид, а новата технология е инсталирана в Холандия.
 
Пътният участък N329 е изработен от компаниите на Daan Roosegaarde и строителната Heijmans. Тестовете показват, че пътната маркировка акумулира светлина, достатъчна за да светят лентите в продължение на 10 часа.
 
Това на практика е напълно достатъчно, за да покрие тъмната част от денонощието. Сега, приближаващата зима ще покаже как ще работи иновацията в екстремни климатични условия. В случай на успех тя ще получи бързо разпространение.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Симеон Тасев

    0 0 Отговор
  • 2 йордан иванов

    0 0 Отговор
  • 3 Venom

    0 0 Отговор
    уникално е.. къде се намира..?. сега ако измислят и от аварийната лента чрез движение да се зареждат батериите на електромобилите няма да има нужда от други доработки.. интересно ми е също така ако си пиян как ще се съобразяваш със всичките 6 линии при условие, че виждаш тройно.. в кръга на шегата разбира се..
  • 4 bad

    0 0 Отговор
    То такива бой има и в България, Можете да си боядисвате и джантите и балконите...но кой от нашите депутати да се огледа в нашата родина за кадърни хора, които осъчествяват всевъзможни идеи.... такива идеи и проекти за наШте тъ..анари е твърде сложно.
    лента за движение за зареждане (Ъъъъ) .... батерийте се сареждат от движението на самите колела, и няма значение по каква повърхност.
  • 5 fewtcher

    0 0 Отговор
    Първо се пише батериИ и боИ, ограмоти се малко. Второ човека говори за батерии за електромобили, не за акумулатора на автомобила ти, който работи с разни горива. Чети малко с разбиране.
  • 6 Vasik Atanasova

    2 0 Отговор
    ПРОГРЕС АДМИРАЦИИ БРАВО
  • 7 гошо прупрунков

    0 0 Отговор
    когато направиш магистрали , пътища и всякаква инфраструктура по най- високи стандарти , в един момент идват едни 10 /15 години в които не даваш лев за поддръжка а пари има, тогава се чудиш како да измислиш че да улесниш хората . колко далечно е от българия , ние всяка година наливаме милиарди в едни и същи отсечки щото където е текло пак ще тече а можеще да ...........
  • 8 bългарин

    0 0 Отговор
    Ние маркировки нямаме още,те светещи измислиха.
  • 9 сотир

    0 0 Отговор
    тая маркировка я гледах в англия преди 6 години...
  • 10 Arch

    0 0 Отговор
    Същото дизайна студио има разработка за платно за зареждане на ел. коли - чрез индукция. Ето инфо:
    http://www.dezeen.com/2013/09/02/smart-highway-project-triumphs-at-index-award-2013/
    http://www.dezeen.com/2013/03/21/smart-highways-by-studio-roosegaarde/