Last news in Fakti

26 Ноември, 2014 11:44 2 040 1

Задължителна ДНК регистрация в Русия

  • биометрия-
  • геном-
  • днк-
  • регистрация-
  • законопроект-
  • русия-
  • владимир жириновски

Депутатът Роман Худяков от Либерално-демократическата партия на Владимир  Жириновски внася за разглеждане в Думата законопроект, който предвижда задължителна регистрация на пръстовите отпечатъци и генома за жителите и гостите на Русия, съобщава "Известия". Биометричните си данни ще трябва да предоставят всички представители на органите на властта, сътрудниците на външното разузнаване, прокуратурата и лица, чиято професионална дейност е свързана с риск - пожарникари, спасители и т.н.

Под действието на проектозакона попадат също всички, които съхраняват и носят оръжие, контрольори на пътната безопасност, охрана на предприятия от енергетиката и т.н. На задължителна дактилоскопска регистрация ще подлежат изоставени и намерени деца, водените на отчет в психодиспансерите, инвалиди, които не отговарят за постъпките си, осъждани и обвиняеми, както и лица с неустановена самоличност, чийто биологичен материал е бил иззет в хода на разследвания.

Най-спорно обаче е предложението за задължителна биометрична регистрация на чуждестранни граждани, влизащи или живеещи на територията на Руската федерация. Сведенията ще се съхраняват на специални "биокарти" с името, възрастта, отпечатъците от пръстите и дланта и други данни, а разпространението на тази информация ще се наказва с лишаване от свобода 3 години. Руското МВР и Федералната миграционна служба изразяват подкрепа за законопроекта на Роман Худяков.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 спасен

    0 0 Отговор
    Добре дошли в новия световен ред!