Last news in Fakti

1 Февруари, 2015 08:05 8 759 6

Карбонов дрон, управляван с Bluetooth

  • carbon-
  • drone
Показаха първият в света карбонов безпилотен летящ апарат, който се контролира от Bluetooth. Удароустойчива, забавна за управление и най-вече красива, тази високотехнологична играчка е всичко, което един хай-тек маниак желае. Фактът, че е изработен от въглеродни влакна, далеч не е единствената му особеност. Carbon Flyer е натъпкан с технологии.

Дронът има дизайн с ултра ниско съпротивление, делта крило, което позволява висока скорост, и отличен контрол. За задвижване се използват два двигателя с диференциали, които да превърнат в нечупливи движещите се части. Контролира се посредством дългообхватния Bluetooth 3.0 и приложение за  смартфон. В момента Carbon Flyer е в процес на разработване и набира средства на сайта Indiegogo.com.

Според производителя корпусът на безпилотния самолет е сглобен с помощта на въглеродни нанотръби, подсилени с епоксидна смола, което създава връзки по-здрави от стоманени заварки. Carbon Flyer е дълъг 35,56 см, висок е 7.62 см и има размах на крилата 17.9 см. Въпреки това този доста малък безпилотен самолет има голям диапазон, почти дължината на футболно игрище и летенето с него е много просто.

Управлението се осъществява чрез накланянето на смартфона наляво или надясно, а скоростта се контролира с плъзгане на палеца нагоре и надолу. Приложението показва живота в реално време и има индикация на силата на сигнала и батерия, а видеокамерата на борда е в състояние да улови впечатляващи кадри във формат 640x480. Carbon Flyer се захранва от акумулаторна литиево-полимерна батерия, която издържа приблизително 3  минути полетно време, но тъй като е лесна за смяна с джоб, пълен с батерии, той може да лети за дълго време.

Дронът е разработен в Trident Design със седалище в Кълъмбъс, щата Охайо. Компанията е носител на няколко награди за продуктов дизайн. Сред предишните й продукти са Power Squid, Onion Googles, Coolest Cooler и други. Carbon Flyer вече има почти 500 спонсори в сайта Indiegogo и в момента е на около 5 000 щатски долара от своята цел от 50 000. С други думи, на хората определено ми харесва тази играчка. 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mediator37

    0 0 Отговор
    Хубаво излита, но приземяването е чок проблем.
    А може би и връщането. А може би поначало управлението. Колко дрона трябва да загубиш, за да се научиш да го завръщаш в мястото на излитане.
    Много видео с излитане и летене, никак няма с приземяване- спъната работа.
  • 2 гец

    0 0 Отговор
    Това как ще привлича гръмотевици не ми се мисли.
  • 3 гост

    1 0 Отговор
    абе тоя блутут на телефона на километри ли действа, много фалшива история

    Коментиран от #4

  • 4 Тино

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    Наистина е странно как ще прелети футболно игрище, след като силата на bluetooth е около 10 м

    Коментиран от #5, #6

  • 5 един от многото

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Тино":

    Даже и на малки вратички, пак си е голямо разстояние! :-)
  • 6 Бате Цецо

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Тино":

    Нещо бъркаш за обхвата. Синьото зъбче има 3 класа на мощност от 1 - 100 mW като при клас 1 обхвата по спецификация е 100 метра, а на открито може и повече.