6 Март, 2015 17:25 3 517 2

На колелата на halfbike

  • иец-
  • аз, инженерът-
  • изложение

Мартин Ангелов ще представи българското изобретение за придвижване на „Аз, инженерът“

На колелата на halfbike - 1

Тежи 8 килограма, дължината му е 100 см, има рамка от алуминий, сгъваема дръжка и скорости. Удобно се пренася в градски транспорт, асансьор, багажник на кола и лесно се паркира в офиса или дома. Ако не сте се досетили за какво става дума – това е българското изобретение halfbike.

Компактното алтернативно усещане за придвижване ще бъде представено на 11 март на младежкия форум „Аз, инженерът“ в Интер Експо Център. Неговият създател Мартин Ангелов ще разкаже със съдружника си Михаил Кленов каква е идеята на проекта и докъде е стигнало производството на полуколелото.

Извън рамките

Идеята за halfbikeсе ражда през 2010 г. на международен конкурс,  в който Мартин участва, като първият прототип се появява преди две години. Заедно със съдружника си Михаил Кленов успява да сподели продукта си с цял свят чрез платформата за онлайн спонсорство Kickstarter.

След като приключват успешно кампанията в Kickstarter, двамата съдружници произвеждат първите полуколела и ги разпращат в редица други държави.

Идеята на halfbikeне е да подобри или да конкурира колелото, а да предложи различно усещане за придвижване и да изкара хората от рамките на ежедневието.

За наука и иновации

Освен Мартин от сцената на „Аз, инженерът“ ще презентират и други български изобретатели - Ясен и Сергей, които развиват проект за умен кошер, целящ да изучава медоносните пчели и да спомогне за повсеместното им запазване. Мино и Митко от училищния клуб Kirov Engineering ще представят детска площадка на бъдещето, която учи децата как да използват зелената енергия. Друг млад талант е Калин Кабакчиев, който заедно с още шест души разработва морски радари за защита и отбрана от морски нарушители, наркопласьори и пирати на морски и океански обекти в Бирмингамския университет.

Това е само малка част от лекторския екип на „Аз, инженерът“. Във форума ще се включат и инженери от Interoute, ABB, Aurubis, Sap Labs, Melexis, Telenor, VMware Bulgaria, Visteon, Festo, Mondi group Bulgaria, Hoval, Българската асоциация за безпилотни системи (BRUS) и др.

Събитието е безплатно и се организира от Интер Експо Център и фондация „Мечти в действие“. За да участват, всички гимназисти, студенти и млади специалисти трябва да се регистрира на http://www.iengineer.bg


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 скейтър

    0 0 Отговор
    Безумно е - дори в рекламните клипове се вижда безполезност и безмисленост, да не говорим за претенциозната, но безвкусно подбрана фонова мелодия.
    Цялата работа отива към пълен провал. Кикстартерите за пореден път пръснаха пари на вятъра.
  • 2 Skavenger

    0 0 Отговор
    https://www.youtube.com/watch?v=PXuLftNVVWk