Last news in Fakti

24 Април, 2015 14:56 3 430 7

Секунда закъснение на 15 млрд. години

  • nist

Учени от американския Национален институт за стандарти и технологии (NIST) обявиха, че са модернизирали знаменития си атомен часовник, увеличавайки точността му с три пъти в сравнение с досегашните показатели. Усъвършенстваното устройство вече изостава с едва 1 секунда на фантастичните 15 000 000 000 години. Подобрена с 50% е и надеждността му.

Атомният часовник работи с атоми от стронций, уловени в оптичен капан. Частиците преминават от едно енергийно равнище на друго с определена периодичност. Колебанията се регистрират с лазери и така се измерва времето.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тома Неверни

    0 0 Отговор
    Ще го дебна 7-8 000 000 000 и а мръдне, а съм се оплакал в Комисията за защита на потребителя!
  • 2 незнайко

    0 0 Отговор
    На кого е нужна тази точност след като СВЕТА върви към разруха?
  • 3 разбирач

    0 0 Отговор
    времето не е константна величина във вселената:)
    тук в слънчевата с-ма най-точно е по-слънцето...
    този атомен боклук да си го заврат в г..а! т'ва че тук протича времето по този наш си начин, не означава, че навсякъде е така...
    и какво отброява този "часовник", след като сме загубени във времето и не знаем началният час, нито датата?! кое време отмерва, след като времето е безкрайно?! идиотското въображение безкрайно на хората си няма граница:) всичко плод на безграничното човешко въображение:) измервали трептенето хаха
  • 4 onq s konq

    0 0 Отговор
    Добре е че са иэмислили да мерят времето ,эащото иначе нямаше да имам на ръката си швейцарски часовник не с една,не с две,а с цели 3 стрелки!
  • 5 Гост

    0 0 Отговор
    Коментари 2 и 3 са красноречив пример на тъпотия - единия с тъпизми за края на света, а другия с търсенето на начален час от създаването на света. Ходете си в църквата и си живейте в средновековието, закостенели !!! Само, че не ползвайте компютри за да плюете, защото те са плод на именно такива "дяволски" открития като: насоченото движение на електрони /електрическия ток/, електронно-дупчестия преход в полупроводниците на транзисторите и диодите, въглеродът извлечен под формата на графит даващ контактът при натискането на клавиатурата, хилядите фактори и изобретения дали възможност да се добива нефт за да се правят пластмасовите форми на всичко около нас, течните кристали за мониторите и т.н. и т.н.
    Толкова прости същества като вас не заслужават да ползват облагите от научно-техническия прогрес, кроманьонци!!!
  • 6 друг разбирач

    0 0 Отговор
    До автора на коментар 5.
    Личи си, че сте чел, но в същото време се вижда и колко ограничен човек сте Вие, и много други хора като вас, които не разбират законите и закономерностите в космоса.

    Коментиран от #7

  • 7 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "друг разбирач":

    Ще ни светнете ли за законите и закономерностите в космоса г-н Айнщайн? Или може би са Ви отвличали извънземни и сте проумели неща, които човечеството още не може да проумее, като струнната теория и супер симетрията?
    Личи си, че сте неограничен човек - не излагате нищо конкретно, но пък злобеете и обиждате като каруцар, г-н Плюшкин!!!