Last news in Fakti

20 Май, 2015 13:21 7 432 3

Полет над Tesla Gigafactory

  • tesla-
  • panasonic-
  • gigafactory

Недалеч от гр. Рино в американския щат Невада продължава строителството на най-големия завод за акумулаторни батерии в света. Tesla Gigafactory бе заснета от въздуха с помощта на квадрокоптер. Впечатляващото видео дава представа за мащаба на технологичното чудо дори само със сравнението между зданията и пъплещите камиони и друга строителна техника.

Gigafactory е съвместно начинание на Tesla Motors и Panasonic. Когато започне работа през 2017 г., фабриката на стойност $5 млрд. ще произвежда батерии с капацитет 85 гигаватчаса годишно. Предприятието в Невада ще осигури 6 500 нови работни места и ще допринесе с над $100 млрд. за щатския бюджет като съвкупен икономически ефект.



Първоначално заводът бе замислен като доставчик на батерии за 500 000 електромобила Tesla на година. Gigafactory трябваше да покрие и всички нужди за битовите и промишлени акумулаторни станции PowerWall и PowerPack. След като поръчките за тях надхвърлиха $800 млн. само за първата седмица след пазарния им дебют обаче, Илон Мъск призна, че фабриката не може да покрие такъв капацитет, преименува я на Gigafactory 1 и заяви, че предстои изграждането на втори и трети завод с това име.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 некойси

    1 0 Отговор
    Да живеят дроновете и всякаква мултироторна техника :)
  • 2 Jap

    0 0 Отговор
    Значи няма смисъл да се купуват петролни" печки "от догодина.
    Края на петролните пръдльовци наближава!
    Остана да измислят и по-евтин начин за произвежане на ел.енергия,и това ще стане скоро!
    Ще падне цената на ел. автомобилите - сбогом Лукойл!

    Коментиран от #3

  • 3 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Jap":

    Еленергия можеш да си произведеш и сам,има вятърни,соларни и дори генератори с педали,ако повъртите двама по два три часа и имаш ток за сто километра и нямаш нужда от фитнес.