Last news in Fakti

30 Юни, 2015 19:28 2 248 0

Почина бащата на смс-а

  • смс-
  • мати маконен-
  • sms-
  • почина

По време на телекомуникационна конференция през 1984 година Мати Маконен измисля идеата за смс-а

Мати Маконен,  общопризнат в индустрията като "бащата на текстовите съобщения" (SMS) е починал на 63-годишна възраст след боледуване, съобщава Би Би Си.

Финландският техник стана известен след като разработил идеята си за изпращане на съобщения чрез мобилни мрежи. Въпреки прякора му, трябва да кажем, че той не е изобретил технологията еднолично.

През 2012 г., в SMS интервю, той заяви пред Би Би Си, че той вярва, че текстовите съобщения ще останат завинаги около нас в някаква форма.

Говорейки на 20-годишнината от изпращането на първото текстово съобщение, Маконен заяви, че е обмислял разработването на SMS технологията с други учени, а гигантът Nokia е бил този, който спомогнал за популяризирането на услугата.

"Истинският старт на услугата бе когато Nokia представи първия телефон, който позволяваше лесно писане на съобщения (Nokia 2010 през 1994 г.)," каза той.

Маконен беше бивш изпълнителен директор на финландската телекомуникационна компания Finnet Ltd, през последните години.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА