Last news in Fakti

7 Юли, 2015 14:04 3 419 4

Студентски автомобил на слънчеви батерии

  • слънчеви батерии-
  • автомобил-
  • stella lux
Екип от холандски студенти от Техническия университет в Айндховен направиха един удивителен семеен автомобил. Иновацията се нарича Stella Lux и работи на слънчеви батерии. Освен слънчевите батерии е интегриран и акумулатор с капацитет 15 киловат часа. Така автомобилът може да измине разстояние от 1000 километра.
Още едно от достойнствата на Stella Lux е нейната относително ниска маса. Благодарение на конструкция от алуминий и карбон теглото на автомобила е само 375 килограма. Аеродинамиката е оптимизирана за сметка на нетипичната форма на каросерията, а навигационната система подбира маршрута с най-ясно небе и с най-много слънце. Автомобилът Stella Lux събира до 4 човека и спокойно може да се движи със скорост от 125 км/ч. Вижте повече.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Веселко

    0 0 Отговор
    Как ще правят електромобил тези сополанковци ????Застрашават американските интереси !!!!!!!!!!!
  • 2 гост

    0 0 Отговор
    Повечето написани данни са теоретични, не реални.
    15квч, дори и на колело монтирани, няма да стигнат далеч, камо ли 4 човека с 4 гуми и кола от близо 400кг. Соларните панели не са в състояние да поддържат скорост, те могат само да дозареждат малък процент от разходената енергия.
    Ако бе толкова лесно, то Тесла щяха да сложат солари на покрива, а не да я правят 2т. кола, за да има достатъчно заряд.
    Соларите са само подпомагащи и при силно слънце може и да успеят да задвижат кола с 200кг товар до нормални градски скорости,но не и за нормално шофиране, пробвайте се да карате с 60км/ч междуградско и ще видите какво става.
    Когато направят тест с нея в реални условия, а не кръгче на паркинга, тогава да излязат и да го рекламират.

    Коментиран от #3

  • 3 пешо

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    е к'во пък толкова става като караш със 60...баба едно време все със 140 е пътувала...карайте по спокойно, бе, сънародници - темпо се постига не като караш подчертано бързо, а като не спираш за щяло и нещяло. Всъщност според мен 80 % от пътуващите по родните пътища всъщност не бързат за никъде (това, че ракията ще престине за мен не си е оправдание да караш като луд). Спокойното каране би намалило значително инцидентите на пътя.
  • 4 пешее пешее

    0 0 Отговор
    Господин статистика, той не казва че 60км е бързо. Напротив, тов ае съвсем нормална скорост за междуградски път. Имаше предвид, че колата не може да поддържа такава скорост на междуградски път с постоянно спиране и ускорение.