Last news in Fakti

4 Август, 2015 21:16 2 775 0

Нова разработка спасява самолет в случай на взрив от бомба

  • обшивка-
  • самолет-
  • учени

Международен екип от учени е създал специална обшивка, която ще помогне значително да се намалят последствията от бомбен взрив в багажния отсек на самолета. Новият материал се казва Fly-Bag и се състои от множество слоеве, включително специален плат и композитни материали като арамидни влакна, които се използват при направата на бронежилетки.

Тестовете на новата обшивка бяха направени на летището в Котсуолд (югозападна Англия) на два вече неизползвани самолета от моделите Airbus A321 и Boeing 747. В куфари са били поставени взривни устройства, след което е извършен контролиран взрив. Учените нагледно са показали, че Fly-Bag позволява да е намалят разрушенията по обшивката на корпуса и да се запази живота на пътниците. След това е извършен взрив на място, където е старата обшивка. В резултат корпусът на самолета е значително увреден.

В момента, за да се намали риска от повреждане на корпуса на пътнически самолети при бомбен взрив поставен в багажа на пътниците, се използват специални контейнери. Те обаче са по-тежки и по-скъпи от Fly-Bag.

Авторите на новата обшивка отбелязват, че от новия материал могат да се изработват и специални части, в които екипажът безопасно да съхранява подозрителни предмети, намерени в пътническия салон по време на полет.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА