Last news in Fakti

27 Август, 2015 14:21 6 741 15

Нов рекорд за пробег с Tesla Model S

  • tesla-
  • model s-
  • рекорд

Норвежците Бьорн Ниланд и Морган Терволт поставиха нов рекорд за пробег с електромобил Tesla Model S, изминавайки 728.7 км с едно зареждане на батериите за 18 часа и 40 минути със средна скорост 39 км/ч.

Автономният пробег на Tesla Model S по паспортни данни е 500 км, но практиката показва, че при икономично шофиране калифорнийският електромобил може да измине доста повече.



Рекордът е поставен с модификацията P85D, която има четири задвижващи колела и батерии с най-големия капацитет, предлаган в каталога на производителя към момента (85 кВтч). Постижението обаче надали ще се задържи дълго, тъй като Tesla вече подготвя версия с 90-киловатчасови акумулатори.

Неофициалният световен рекорд за пробег с електромобил без презареждане принадлежи на модифицирано Suzuki Every. Преди две години специално подготвен вариант на японския микрован успя да измине цели 1 300 км.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ссжпу

    1 0 Отговор
    Тези електрички са супер само малко да поевтинеят и да направят едно красиво комби.
  • 2 хихихих

    0 0 Отговор
    728км за повече от 18часа!!!!!Много са супер.Да мина това разстояние със ср.скорост 39км за морето примерно е много супер.Един шофьор при липсата на друг и ела се дръж.С една нощувка и пътуването си става цяло пътешествие.

    Коментиран от #8

  • 3 гост

    0 0 Отговор
    Когато го постигнат при средна скорост поне 55-60км/ч тогава да се хвалят. Това тяхното не е нормално каране и би пречило на стотици коли по пътя им, а те от своя страна ще намаляват и ускоряват, което повишава техния разход и глобално вреди на околната среда.
    Има си такова движение в САЩ наречено хипермайлъри-изминават по 50-60мили с галон с обикновени коли на бензин, но тяхното е мания и не е нормално поведение на шофьор.
  • 4 Електрик

    0 0 Отговор
    Коя друга серийна електричка ще се похвали с такъв. Този Бьорн е много вманиачен по Модел S, ако не работи за Тесла то скоро ще му предложат. По-интересното за мен е че рекордът е постигнат с най-тежката и ниско ефективна/заради мощността толкова далеч от средната/ 691кс версия. Определено щяха да постигнат повече, ако използваха по-маломощна версия с 90квч батерия, защото е и по-лека. По-маломощна версия консумира с 3-4% по-малко, по голямата батерия позволява 6% по-дълъг пробег и 1,5-2% надолу с един човек по-малко в колата. Тесла обявиха преди 50 дни, че всяка година ще повишават капацитета на батерията с 5%. Сигурен съм, че догодина по това време със следващата им батерия някой ще постигне 1000км. Към колегата от първия пост, защо ти е комби като общия обем на багажниците от Модел S е по-голям от на което и да било грозно комби.

    Коментиран от #5, #13

  • 5 Иван Радев

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Електрик":

    защото има хора, които не харесват грозни седани, а предпочитат практичността на комбито. като например да прибереш детска количка (но не чадър) и да имаш място и за още полезен багаж (например дрехи)
  • 6 Електрик

    1 0 Отговор
    Оценката на Модел S P85D е 103 от възможни 100. http://www.theverge.com/2015/8/27/9214263/tesla-model-s-p85d-consumer-reports
    Казват че не са тествали такъв седан през последните 80 години.
    Оценката на Модел S за сигурност при удар е 5,3 от възможни 5,0. :D
    Над 2 тона огромен седан само с 0,3 сек по-бавен от Nissan GTR /550кс/ при ускорение 0-100км/ч.
    Добре ли е?
  • 7 Електрик

    0 0 Отговор
    В случая са постигнали еквивален на 300 мили с галон бензин. Уникално е когато става дума за 5 метра дълъг седан и широк 2 метра. Волксваген постигнаха това, но с двуместнен 780кг автомобил и то двойно по-скъп от Модел S P85D.
  • 8 Отговарящ

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "хихихих":

    А защо не да го караш 2 семици градско?
  • 9 asd

    0 0 Отговор
    Да добре е за няколко пъти. А после докато се зарежда и чака човечеца, нисана и другите ще си карат.

    Коментиран от #12

  • 10 onq s konq

    0 0 Отговор
    Според мен 500 км са предостатъчен пробег със нормална/неикономична/ скорост.Важното е за колко време се зарежда батерията за следващите 500км!
  • 11 Електрик

    0 0 Отговор
    Ако някой тръгне със семейството си за морето с Нисан GTR после ще трябва да се върне за багажа, че в тая кола няма място за нищо. :D А повечето хора спират да си починат и хапнат на всеки 200-300км за по 20-30мин, в които може да се зареди малко електричката .
  • 12 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "asd":

    После се зарежда за 25 минути на Суперчарджър и то БЕЗПЛАТНО !
    В България догодина ще има 3 (три) , а до 2020 ще има на всеки 150 км . Също така има вече продадени над 50 броя Тесла и продължават да се поръчват и то от хора които са карали S-класи и подобни . А ти си карай печките и се самоубеждавай , че много знаеш !!!
  • 13 язе

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Електрик":

    Общ обем е многозначна дума.Общ обем може да значи 50 жабки по 10литра.Айде пъхни нещо свястно там.Аз в пасат комби си карям дивана като му бутна седалките.В тая тесла трябва да го режа преди това.Общ обем не означава полезен.И сега в багажника си карам една детска количка,колело и куп други неща.Карах и още една количка но станаха много и я свалих.Айде сега вкарай тезни неща на 5 различни места в теслата.
    Госта,айде стига се излага бре,догодина три до 2020 на всеки 150км.От С-класа слизали на тесла.Баровците на които работя нито един не кара тесла.В автопарка им все такива по 12 цилиндъра той за електрокар ми говори.

    Коментиран от #14

  • 14 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "язе":

    Ами явно "баровците" за които работиш са на същия акъл като твоя. За станциите и продажбите можеш да провериш в сайта и представителството на Тесла в България , а мога да ти кажа , че един от първите собственици е шефа на Българска Фондова Борса , който казва , че никога повече няма да си купи петролна кола , а един от другите , зем. производител от Добрич , си продаде Бентли-то . И само около Добрич има над 20 Тесла . И при свалени седалки в Тесла спокойно влиза средно голям диван , макар че едва ли някой ще кара дивани с нея , но за разлика от Пасата ти може да качи комфортно четирима възрастни с три деца , и четири големи куфара отпред , където при теб има печка , и ако някой с диван го удари челно , няма печката да влезе в купето и да го убие , както при теб, да не говорим , че Теслата след пет години ще струва почти колкото новата , и няма да си платил нищо за возенето , а 12- цилиндровата ти ЕС-класа ще струва не повече от 30% от парите които си дал за нея и още поне 30-40% за гориво и "поддръжка" , тоест пълна загуба ! Но ти си се радвай , това само дава повече време на "електрокара" да стане недостижим !
  • 15 Електрик

    0 0 Отговор
    И ето кой печели печели първия безплатен Модел Х
    http://www.ecars.bg/blogs/1145-bjorn-nyland-specheli-bezplatnia-tesla-model-x