2 Октомври, 2015 13:14 3 649 4

Таксита без шофьор тръгват в Япония

  • toyota-
  • estima-
  • автономен автомобил-
  • такси без шофьор-
  • олимпийски игри-
  • токио 2020

Догодина по японските пътищата започва експеримент с безпилотни таксита, който трябва да доведе до масовото им използване по време на Олимпийските игри през 2020 г., съобщава Bloomberg. Изпитанията ще се провеждат по улиците на токийското предградие Фуджисава с хибридни миниванове Toyota Estima.

В безпилотните таксита ще се возят 50 доброволци, набрани сред местните жители. Проектът се реализира от японското правителство съвместно с производителя на компютърни игри DeNA Co.

Експериментът с таксита без шофьор бележи включването на Япония в надпреварата за създаване на автономни автомобили. В разработката им ще бъда привлечени възможно най-много заинтересовани компании. "Не можем да развиваме бизнес по стария модел - да обединим всички в отрасъла и да работим заедно. Точно обратното - правителството трябва да създаде конкурентна среда и да даде възможност на всички желаещи да участват", коментира вицепремиерът Синджиро Коидзуми.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    0 0 Отговор
    След 15-тина години ще забранят изобщо хора да шофират по обществените пътища , или най-малкото колата ще поема управлението при всеки намек за опасна ситуация или нарушаване на правилата . Това е единствения начин да се спрат катастрофите . Мъск го изтърси в едно интервю , но го сръчкаха и се поправи , че засега било само негово мнение .
  • 2 Кобрата

    0 0 Отговор
    Категорично съм против това нещо...прекалено материален стана нашият свят, човечеството взе да живее виртуален начин на живот, направо имам чувството, че хората са зомбирани от тези електроники, които от ден на ден изместват човекът в различните сфери на работа и комуникация...
  • 3 ъйю

    0 0 Отговор
    БЕЗРАБОТИЦА !!!

    Коментиран от #4

  • 4 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "ъйю":

    Да , между другото Uber се готвят точно за това и тогава никакви закони и регулации няма да ги хващат , защото колите ще са тяхна собственост и ще си плащат данъците , но няма да плащат на шофьори и за излишно гориво и ремонти , така че ще могат да конкурират дори обществения транспорт