Last news in Fakti

7 Октомври, 2015 07:27 4 057 3

Тези 5 неща се случват на мозъка и тялото ви след дигитална детоксикация

  • технологии-
  • интернет-
  • дигитална детоксикация-
  • детоксикация-
  • мозък-
  • тяло-
  • съвети

Ако оставите мобилните устройства настрана животът ви коренно ще се промени

Пристрастени ли сте към вашия смартфон?

Проверявате ли несъзнателно съобщенията си ежедневно, ежечасно, ежеминутно?

Проверявате ли и прехвърляте ли вашия новинарски поток всяка възможна секунда?

Как мислите, че това се отразява на вашите нива на стрес? Докато прекарвате огромно количество време онлайн и на телефона си, може да се чувствате чудесно в краткосрочен план, но натрапчивите технологични навици всъщност подхранват чувството на тревожност и стреса.

Ето някои от причините, поради които трябва сериозно да помислите дали не трябва да се подложите на дигитална детоксикация:

1. Вие ще бъдете в унисон с това, което става около вас.

Когато сте прикачени към вашето мобилно устройство е лесно да живеете в дигиталния свят, но така не забелязвате нещата, които се случват около вас. Няма да ви казваме, че телефоните и другите високотехнологични джаджи ви превръщат в зомбита, но е факт, че заради тях ние пренебрегвам красотата на ежедневието и реално оставяме истинският живот да ни подмине, защото сме прекалено зависими от технологиите. Ние не успяваме да усетим миризмите, гледките и звуците на живота, защото сме прекалено заети да гледаме следващия епизод на любимото шоуто или просто трябва да знаем какво Деси или Тошо са публикували в Инстаграм или Фейсбук тази сутрин.

2. По-добро общуване и разговори.

Хаштаговете и вирусните видеоклипове не са реални форми на разговор. Тук говорим за споделянето на вашата гледна точка с някого и изслушването на неговото мнение по въпроса. Говорим за комуникация лице в лице, чрез която обменяте опит и информация. Това е дълбока и смислена комуникация, която се случва когато не сте "включени" към мобилното си устройство. В свят, където отговорите и гледните точки са толкова често повлиявани от другите, оставянето на страна на мобилния телефон ще ви накара наистина да помислите за нещата, да зададете свои въпроси и да споделите собствените си идеи.

3. Нов начин на мислене.

Промените, които настъпват в живота на хората, когато оставят настрана мобилните си устройства, са невероятни. Вероятно ще откриете, че се завръщате към правенето на неща, които сте занемарили, като например вашата фитнес тренировка или четенето на книги. Това са неща ,които не правите, защото постоянно се разсейвате от използването на смартфона. Ако оставите настрана технологичните джаджи ще видите, че ще се съсредоточите върху нещата около вас. Може би ще започнете да използвате времето офлайн, за да възобновите стари отношения или да направите промени в кариерата си или дори да опитате нови неща, които до сега са били с по-нисък приоритет от Инстаграм, Фейсбук или Туитър.

4. Подобряване на паметта.

Колко от вас помнят поне 3 телефонни номера наизуст? Да ... точно така. Ние сме толкова зависими от нашите мобилни устройства, които съхраняват цялата ни информация, че дори не осъзнаваме колко отрицателно се отразява това на нашите умове. Помните ли едно време, когато нямаше мобилни телефони и носехме със себе си тефтерче с домашните номера на приятелите, колегите и роднините си? Аз лично знаех на изуст поне 5-6 номера. Отделно от телефонните номера, "изключването" от дигиталния свят ни помага да в много други отношения, като например да помним по-лесно неясни подробности за хората и нещата.Това е изключително важно, защото тези "уау, не мога да повярвам, че не си забравил това" моменти обикновено са придружени от смях и истории, които помагат за сближаването между хората.

5. Ще бъдете по-щастливи и по-здрави.

Ние всички познаваме онова, задвижвано от технологиите безпокойство, онзи страх, че изпускаме най-новите събития, разговори, продукти или публикувано съдържание. Това може да доведе до пристрастяване към интернет (да, точно така, дори въпросната пристрастеност е вече научно доказана) и излишен стрес. Когато оставите мобилното си устройство ще можете да погледнете нещата в перспектива и да се съсредоточите върху това, което е важно в живота ви. Вие ще започнете да имате по-добри взаимоотношения, да бъде по-здрави и по-щастливи. Има безброй случаи и проучвания, които показват положителни резултати, когато става въпрос за почивка от технологиите.

Изключете се за известно време и ще видите положителни промени в живота си!


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 диан

    1 0 Отговор
    мисля че преди когато
    ходехме да си звъним по къщите се виждахме
    доста по често от сега
  • 2 Не винаги е така

    0 0 Отговор
    Аз лично знам 6 номера и домашния си телефон.Но аз не обичам да седя на компютъра и съм с Nokia с копчета. :D
  • 3 Гост

    0 0 Отговор
    Защо статията не е на хартиен носител?

    ... и както винаги истината е по средата между итернет и околния свят.