Last news in Fakti

1 Декември, 2015 14:57 5 646 2

Запознайте се с новата технология на Continental

  • continental-
  • vehicle-to-x-
  • v2x
Запознайте се с новата технология на Continental - 1

Най-новата технология на компанията Continental, наречена Vehicle-to-X или V2X, позволява на автомобилите да се свързват чрез безжична комуникация с останалите участници в движението и да обменят актуална информация за позицията на всеки от тях, за да бъдат предотвратени потенциални сблъсъци или значително намаляване на силата на удара в случай на инцидент.

Превозно средство, което е оборудвано с технологията V2X може да обменя информация с останалите участници в движението, които имат смарт телефон или специален трансмитер. Позицията и предвиждането на поведението на всички уязвими участници в движението се изпращат като анонимно директно съобщение през V2X системата до превозното средство.

Входящите съобщения се обработват за по-малко от 0.1 секунда. След тяхното получаване системата за контрол на автомобила решава дали шофьорът трябва да бъде уведомен и дали трябва да има някаква намеса в динамиката на автомобила.

Тъй като локализацията с GPS на пешеходеца не е достатъчно прецизна, фокусът при бъдещите подобрения е насочен върху изчисляването на относителната позиция и предсказване на потенциалното му разположение на пътя. След това информацията ще бъде синхронизирана с данни от другите сензори на автомобила, преди да бъдат активирани спирачките. По този начин се подобрява разпознаването на обекти и класификацията им.

Комуникациите между две превозни средства или между кола и друг участник в движението става чрез стандарта за специална директна връзка WLANp. Модерните смарт устройства вече разполагат с WLAN връзка и чрез леки промени в чипа за комуникации ще могат да бъдат пригодени за обмяна на V2X съобщения с колите през WLANp.

Едно от големите предимства на комуникацията на къси разстояния от 300 м до 500 м е краткият период за реакция. А това е от основно значение за обмяна на информация свързана с безопасността като позиция, движение и действие на спирачките на автомобила.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Morgoth

    0 0 Отговор
    Това трябва да го направят да предупреждава и за катаджии за да не си хабим фаровете да мигаме ;)
  • 2 кроко

    0 0 Отговор
    Поредната глупост като за малоумници, дето блеят и не карат - сякаш наистина се очаква да ставаме все по-тъпи и по-тъпи и все повече трябва да разчитаме на помощ и външна намеса за елементарни неща.