Last news in Fakti

2 Октомври, 2011 11:39 15 099 2

Нов материал пенсионира батериите

  • батерии

Изследователи от Националния университет на Сингапур са създали мембрана, за която твърдят, че съхранява енергия. Материалът е мек, може да се сгъва и не съдържа течни електролити. По-евтин е от традиционните акумулатори и кондензатори, а според създателите си има и по-голям капацитет.

Мембраната е направена от полистиренов полимер, пъхнат в сандвич от два метални листа. Съхранява енергия от 2 фарада на квадратен сантиметър. За сравнение стандартните батерии могат да се справят най-много с 1 микрофарад на см2.

Заради ниските производствени разходи цената на съхранение на енергия в новата мембрана излиза около 72 цента на фарад. Създателите й изчисляват, че при стандартен акумулатор с електролит фарадът излиза по около $7. Това от своя страна се равнява на 2.5 ватчаса за долар при йон-литиевите батерии срещу 10-20 ватчаса при мембраната.

Повече детайли за принципа на работа на новия материал, времето за зареждане и броя на циклите, които издържа, все още не са публикувани. Ръководителят на проекта Цье Цян Нин обаче твърди, че "мембраната превъзхожда акумулаторните батерии и супекондензаторите по всички параметри".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Йордан Йорданов

    31 4 Отговор
  • 2 ЗАРИ ИВАНОВ

    28 34 Отговор
    Батериите ще са по 2 за лев, а ябълките,доматите,житото - ще струват една шапка пари. На планетата се задава глад и жажда и който не го вижда е сляп