Last news in Fakti

4 Октомври, 2011 21:19 15 713 4

Ето го: най-новия iPhone 4S!

  • iphone 4s-
  • apple-
  • iphone 5-
  • ios 5

Без iPhone 5, но с изкуствен интелект

Ето го: най-новия iPhone 4S! - 1
iPhone 4S!

Падна завесата на най-новия телефон на Apple –  това е  iPhone 4S. Най-дългоочакваното събитие в света на технологиите се случи и най-сетне бяха разкрити подробности за последното поколение телефон на топ-компанията, разработен със специална оперативна система - iOS 5. Слуховете, че на дългоочаквана премиера на iPhone 5 всъщност ще бъде представена модернизирана версия на сегашното поколение на смартфона, се потвърдиха. iPhone 4S изглежда точно като предшественика си, но от Apple уверяват, че съдържанието му е напълно ново.


Най-впечатляващо на първо четене изглежда новото приложение Siri, програма с изкуствен интелект, която "слуша" и интерпретира гласовите команди на притежателя. Тя позволява да се диктуват SMS-и, имейли и гласови бележки на телефона. Той пък може да прочита получено кратко съобщение на глас.

Siri може да следва сложни команди и да разбира естествената човешка реч. Така, вместо да се поинтересува за прогнозата за времето, собственикът може просто да попита телефона си "Ще ми трябва ли чадър днес?"

iPhone 4S черпи информация от Wikipedia и Wolfram Alpha, за да отговаря на въпросите на притежателя си. Той може дори да го пита за обяснения на определени понятия, които телефонът прочита на глас. Според програмисти е само въпрос на време, докато приложението Siri бъде доразвито и натоварено с допълнителни функции като онлайн пазаруване с гласови команди.

Останалите технически параметри на устройството обаче също не са за подценяване. Освен новия чип A5, който е седем пъти по-бърз в графичен режим от този в iPhone 4S и два пъти по-бърз при изпълнението на основните операции (зад буквения индекс S всъщност се крие думата speed  - "скорост"), джаджата разполага с по-добра и издръжлива камера и възможност за теглене на данни от информационния облак на Apple.

Смартфонът вече ще разполага с две антени, между които собственикът ще може да избира сам за по добър прием на сигнала. Така от Apple смятат да сложат край на скандала с проблемите на предшественика.

Батерията на iPhone 4S ще издържа осем часа разговори (14 в 2G мрежа) и десет часа гледане на видео, а просвирването на музика може да продължи до 40 часа. Зарядът стига за 9 часа в WiFi-мрежа.

8-мегапикселовата камера може да снима филмчета с висока резолюция. Заснемането на фотоси става три пъти по-бързо, а образът е с 30% по-контрастен. Обективът вече има пет лещи. Дисплеят също е усъвършенстван и предлага 73% по-добра осветеност. Приспособява се към околната светлина 30% по-бързо.

От компанията съобщиха, че са инвестирали $3 млрд. за разработката на приложения за iPhone 4S. Едно от новите позволява съставянето и изпращането на поздравителни картички по различни поводи, за което са сключени споразумения с различни водещи в бранша сайтове.

Приложението iMessage позволява на онези, които предпочитат да пращат и полчават SMS-и, да съставят съобщения без ограничение в дължината. За геймърите също има добри новини. Чрез AirPlay може да играят на iPhone 4S и да гледат изображението на телевизионния екран.

Новата версия на смартфона разполага със система за разпознаване на лица. Споменатият вече Assistant сам "разбира" какво пита собственикът. Достатъчно е да му се каже „Събуди ме в 7 сутринта” и алармата се настройва автомчатично.

Много от приложенията са свързани с Twitter и Facebook. Посредством лицево разпознаване телефонът веднага може да отговори на въпроса: „Кой е това”. iPhone намира хора, чието име собственикът не може да си спомни, чрез снимки в социалните мрежи. За съжаление засега въпросите могат да се задават само на английски, немски и френски.

При сключване на договор с мобилен оператор новият iPhone 4S с 8 гигабайта вградена памет ще струва $99, а 16-гигабайтовата версия - $199. Вариантите с 32 и 64 гигабайта ще се предлагат за $299 и $399 сътоветно. Стартът на продажбите за Северна Америка, Япония, Австралия, Великобритания, Франция и Германия е насрочен за 14 октомври. Поръчки ще могат да се правят седмица по-рано.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Джеймс Бонд

    6 2 Отговор
    "извънредно" чак...
    по поръчка ли пренасяте тая псевдо еуфория и тука в бг?
    на кого му дреме за новия айфон, все едно в България половината народ има айфон че ще се интересува от най-новата версия, в която на всичко отгоре както се вижда и нищо ново няма

    Коментиран от #3

  • 2 bugs_bunny

    2 0 Отговор
    мисля добре да се запозная преди да го купя. Поне засега се предлагат доста екстри
  • 3 georgi

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Джеймс Бонд":

    @1 Отразяват се интересни новини, факти и събития, които са извънредни, както за България така и за останалия свят. За жалост не всички са усетили еуфорията на iPhone феновете...
  • 4 Kobester

    2 1 Отговор
    Много хора ни интересува за новия айфон, и да доста хора имат айфони, поне аз познавам доста.