Last news in Fakti

3 Февруари, 2016 14:18 9 784 4

"Вечен" фенер на солена вода

  • hydra-light-
  • лампа-
  • фенер
"Вечен" фенер на солена вода - 1

Hydra-Light напомня доста на светодиодните лампи, на които мнозина разчитат в случай на прекъсване на електричеството вкъщи. За разлика от тях обаче този фенер няма нужда от батерии, които обикновено се оказват изтощени точно в най-неподходящия момент, тъй като се захранва от солена вода.

"Вечен" фенер на солена вода

В основата на Hydra-Light има горивна клетка с катод от въглеродно фолио и анод от въглеродната сплав PowerRod с висока енергийна плътност, който се окислява при контакт със солена вода и започва да генерира електрически ток. Реакцията може да се предизвика както с морска, така и с изкуствено подсолена вода.

"Вечен" фенер на солена вода

Според създателите на "вечния" фенер капацитетът на акумулатора му е съпоставим с 85 батерии тип АА. Една горивна клетка, чиято смяна отнема секунди, може да захранва фенера в продължение на 250 часа и съхранява работоспособността си поне 25 години.

"Вечен" фенер на солена вода

Hydra-Light разполага с 16 светодиода, USB порт за зареждане на мобилни устройства и допълнителен LED-фенер с 9-метров захранващ кабел, който се включва към "майката" през 2.5-милиметров жак. Ако в Kickstarter бъдат събрани достатъчно средства за серийно производство, "вечната" лампа ще може да се поръча за $48.

"Вечен" фенер на солена вода

"Вечен" фенер на солена вода

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БГ

    0 2 Отговор
    За тия пари по-добре презареждаща се батерия и няма да има купуване на горивна клетка за фенера всеки месец

    Коментиран от #2

  • 2 Di Stoev

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "БГ":

    Много си зле Саше... Май не си внимавал докато си чел. Как ще изразходиш 250 часа за месец, това не ти е домашна лампа...Я излез на палатка за няколко дена, колко часа ще ти издържат батериите..и после къде ще си навреш зарядното да ги заредиш?
  • 3 2dw

    2 1 Отговор
    да а а , нищо ново под това слънце. http://bg.clearharmony.net/articles/a1753 ,
    не ясно за какво е използвано.
    по същество въглерода има няколко изражения - сажди. молив, влакна, камъни и и др.
    едно време имаше батерии които след като ги напикаш се активираха и работеха до 8 часа, после пак но до 4 часа и пак до час.
    ама това беше едно време....
  • 4 незнайко

    0 0 Отговор
    По "бензино-електростанциите" ще се предлага готова солена вода за зареждане на електромобили ! Зареждането ще трае колкото е времето за зареждане с бензин ! Това е бризкото бъдеще на електромобилите !!! По този начин "Капитан Немо" в романа е произвеждал електричество за подводницата си !!!