Last news in Fakti

5 Февруари, 2016 09:25 6 524 10

Франция ще павира пътища с фотоволтаици

  • слънчеви батерии-
  • фотоволтаици-
  • пътища-
  • франция
Франция ще павира пътища с фотоволтаици - 1

През следващите пет години във Франция ще бъдат построени около 1 000 км пътища, покрити със соларни панели, обяви министърът на екологията и енергетиката Сеголен Роаял. Проектът Wattway ще бъде осъществен от Националния институт за слънчева енергия (INES), компанията за транспортна инфраструктура Colas и френската Агенция по околната среда и енергийна ефективност.

Франция ще павира пътища с фотоволтаици

На теория 1 километър фотоволтаично шосе може да осигурява електричество за 5 000 души. Технологията се разработва от 5 години, а средствата за финансирането на проекта ще бъдат набавени с повишаване на акцизите върху горивата.

Франция ще павира пътища с фотоволтаици

Фотоелектрическите панели, с които ще се павират експерименталните пътища, са дебели едва 7 мм. Клетките са изработени от поликристален силиций и издържат на високи натоварвания, включително интензивен трафик на товарни автомобили.

Франция ще павира пътища с фотоволтаици


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гого

    1 0 Отговор
    Скоро енргийното робство ще рухне. Да му мислят тези, които са се заробили за 20, 30 и повече години с обвързващи договори.

    Коментиран от #2

  • 2 дЖорко

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гого":

    Гого. Гого, мили Гошко, вярно, братко - чел си множко. Ала бързо май четеш, та затуй се тъй плетеш.:)
  • 3 гост

    1 0 Отговор
    Напредват хората, навсякъде в развитите държави се вижда как се действа и се постигат резултати:
    Ю. Корея имат велоалеи със солари, Япония намалиха потреблението си благодарение на подобни технологии до нива като 89та, не че индустрията м е спряла, Американците много лесно си слагат солари и стават независими от енергото или пък продават тока от солара, Тесла и батерия им предоставиха точно за солари. Франция, Германия са доста напред и те, както се вижда.
    Ние къде сме: Кадилки от бракувани дизели, действащите заводи обгазават на поразия, иначе по документи имат сероочистки, ама не ги пускат, в Гълъбово вали сняг направо, раковоболните се увеличават всяка година. Да си сложиш соларни панели в България е много скъпо и сложно, ЕРП решават, а е ясно, че няма как да решат в твоя полза и да ти помогнат, въпреки че на запад е точно така. Тук няма инфраструктура за ел. коли, умни ел. мрежи или енергоефективни сгради, а не плащаме по-малко от другите народи за потребление на блага.
  • 4 555

    1 1 Отговор
    ДОРИ И ПОКРИТИ С ФОТОВОЛТАИЧНИ ПАНЕЛИ ПАК ЩЕ СА ПО ЕВТИНИ ОТ БЪЛГАРСКИТЕ МАГИСТРАЛИ НА КИЛОМЕТЪР...пОДОБЕН ПРОЕКТ САМО ЧЕ Ж.П. ЛИНИЯ ПОКРИТА С ФОТОВОЛТАИЦИ ИМА В ХОЛАНДИЯ И СТРУВА 4МЛН. ЕВРО НА КИЛОМЕТЪР....в БЪЛГАРИЯ СЕ СТРОЯТ НАЙ СКЪПИТЕ МАГИСТРАЛИ, НАЙ СКЪПАТА ЗАЛА ,,АРМЕЕЦ''НАЙ СКЪПИТЕ ТУНЕЛИ А НАКРАЯ И ДВОЙНО ПО СКЪПИ ОГРАДИ ПО ГРАНИЦАТА....
  • 5 Гого

    2 0 Отговор
    Тази новина няма да се хареса на руските тролчета. И майка си биха продали да ни върнат в предишната зависимост към спонсора им.
  • 6 Jack Bauer

    0 0 Отговор
    И като се отворят дупките след втората година как ще ги кърпим. Сега ни е лесно, две лопати асфалт на пролет, и пак две лопати асфалт на есен и ... така всяка година. С тези фотоволтаици зор ще видим. ;)
  • 7 Краси

    1 0 Отговор
    Аха, тъй като понеже обаче защото тая работа е като оная, та затова "средствата за финансирането на проекта ще бъдат набавени с повишаване на акцизите върху горивата"! WTF?

    Та какво разправяте за независимостта от "фосилни" горива?

    Коментиран от #8

  • 8 знайко

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Краси":

    Нормално ,все още колита са на дизел и бензин.Като минат на електричество ще го измислят.Ти за французите не се притеснявай,хората са далеч напред.
  • 9 Разсмя ме

    0 0 Отговор
    Велоалей от фотоволтаик? Абре удри една боя на тротоара преди изборите и брои за велоалея, пък нека, че и за пешеходци няма място и за велосипеди. Направен Цанков камък за 1,5млрд лв а 250МВата централа (максимум), те такава ефективност се гони в България.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.