Last news in Fakti

12 Февруари, 2016 10:09 1 656 2

Дронове ще търсят изгубени туристи

  • дрон-
  • алпи-
  • швейцария
Дронове ще търсят изгубени туристи - 1

Всяка година в спасителните служби в Швейцарските Алпи постъпват до 1 000 сигнала с молба за помощ от заблудили се или ранени планинари. За съжаление дори в толкова уредена държава мобилните мрежи нямат покритие навсякъде и понякога това се оказва фатално за здравето и живота на пострадалите.

Швейцарски учени обаче се надяват да решат проблема с дронове, които да откриват сами изгубени туристи. Нов софтуерен алгоритъм ще позволява на безпилотните апарати да анализират потенциални следи от хора в планината и да ги локализират.

Дронове ще търсят изгубени туристи

Експериментален прототип на дрон, снабден с видеокамери, стереоскопично компютърно зрение и самообучаващ се софтуер, е показал завидна успеваемост в издирването на изгубени хора. Машината е успяла да хване дирята в 85% от случаите, докато при човека този процент е 82.

Издирвателният дрон все още не е готов за практическо приложение в спасителни операции. Швейцарските учени обаче са убедени, че с усъвършенстване на алгоритъма безпилотните апарати скоро ще могат да откриват планинари в беда напълно самостоятелно.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 некойси

    0 0 Отговор
    Едно от многобройните приложения на летящите роботи.
    Някои хора като чуят дрон и веднага започват негативни асоциации.
    Чудя се защо военните още не прилагат мултиротори за изтребление на хора.
  • 2 ГОСТ 69

    0 0 Отговор
    ЗАЩО СИ СИГУРЕН ЧЕ НЕ ГИ ИЗПОЛЗВАТ И ЗА ТОВА ДА УБИВАТ ДРУГИ ХОРА И ТО ОТ ДОСТА ОТДАВНА . А ТОВА КОЕТО СЕ ИЗПОЛЗВА СЕГА ЗА ЦИВИЛНИ ЦЕЛИ Е ТЕХНОЛОГИЯ ОТ ПРЕДИ 20 ГОДИНИ . И АКО ИСКАШ ВЯРВАЙ НО ЧОВЕК Е ОГРАНИЧЕН САМО АКО НЯМА ФАНТАЗИЯ И МУ ЛИПСВАТ ПАРИ .А ЗА ВОЕННИТЕ ТОВА НЕ Е ПРЕЧКА.