8 Април, 2016 11:04 15 185 15

Тази бутилка се пълни с вода от въздуха

  • fontus-
  • конденз-
  • въздух-
  • вода-
  • бутилка

Иновационната бутилка се нарича Fontus, а целта и е никога да не оставя собственика си без вода. Дори и в пустинята. Технологията е относително проста. Устройството има възможност да кондензира вода от окръжаващия въздух.

Когато температурата на въздуха и влажността са по-високи, устройството, наречено Fontus може да събере 500 мл вода за час. Когато обаче е студено или въздухът е сух, то за събирането на същото количество вода е нужно повече време. Бутилката е разработена в два варианта - Fontus Airo и Fontus Ryde.Първият е предназначен за туристи пешеходци, а вторият - за велосипедисти. Fontus работи със специална слънчева батерия, а въздухът в нея се събира автоматично. За да кондензира вода на Fontus не му е необходим друг източник на енергия.

В момента компанията събира средства за серийно производство на изделието и продуктите са налични на цени от $200 и $165, съответно за Fontus Airo и Fontus Ryde. Вижте повече.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дали или

    1 0 Отговор
    Ей, сега се изкефих!
    А 1тон безплатна вода за домакински нужди кога?

    Остава да развият соларните батерии и всички електромери на боклука барабар със всички сетовни енергопоробители!

    Коментиран от #7

  • 2 Турбомания

    2 0 Отговор
    влагоабсорбатора не бачка ли на същия принцип?

    Коментиран от #14

  • 3 Амиии

    0 0 Отговор
    Егати влагоуловителя. Вкъщи имам нов модел 10 килограма 150W и за 6 часа пълни 1 литър. Малко ме съмнява продукта от статията.
  • 4 Morgoth

    1 0 Отговор
    Предишното ми жилище беще влажно и ползвахме влагоуловител на същия принцип. Включен в контакта и с мощност на малък хладилник той можеше да събере 500мл за 6 часа. Тази бутилчица с малка слънчева батерийка даваща енергия едва колкото да заредиш телефон може да събере 500мл за час само, ако вали!

    Коментиран от #9

  • 5 Спас

    2 0 Отговор
    Това са технологии от бъдещето, момчета!
  • 6 Vasik Atanasova

    0 0 Отговор
    БРАВО
    ОРИГИНАЛНО И ПРАКТИЧНО
  • 7 диан

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Дали или":

    МЪЛЧИ да не чуят ВИК
    нали видя с безплатния ток от слънцето
    и вятъра какво стана
    сега и от ВИК да ни задължат да изкупуваме
    вода на 10 рна цена
  • 8 Краси

    0 0 Отговор
    Ако USB-то от картинката е стандартно, повече от 7-8 вата мощност няма как да прекарат през него.

    С такава мощност не съм много сигурен какво охлаждане могат да постигнат, че чак да се получи и конденз в топъл, слънчев ден.
  • 9 Пая

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Morgoth":

    Разликата е в това ,че устройството ще бъде използвано навън. Защо не пробвате н3 и н4 да си изнесете абсорбаторите на балкона да видим колко ще изкарате ... аз също съм ползвал и бас държа, че 3-4 литра на час ще съберете ... Помислете малко... повечето влага от помещенията е вече издърпана един път и повече от половин-1 кило и на 5000 вата да го пуснеш 24/7 за месец... ефекта ще е един и същ??
  • 10 Мехмед

    0 0 Отговор
    А дали ще произвеждат вариант за камилар и камила?
  • 11 Milen

    0 0 Отговор
    С това няма да пробият в България га не са измислили масло казанче да произвежда ракия няма да е бъде
  • 12 Антон

    0 0 Отговор
    Нищо сложно,пак ще вземат парите на рибите.Имаме един елемен на Пелтие-15 кинта един вентилатор-2лв ,два радятора 5лв ,соларен панел 20лв и пвц бутилка още 5лв usb кабел 1лв.= 49лв. срещу 200$.Как работи устройството:От двете страни на елемента Пелтие се монтират двата радиатора след подаване на 6-12в. Едната страна на Пелтие елемента се охлажда а другата се загрява след това вентилатора обдухва с въздух студената страна на елемента и какво получаваме конденс които събираме в бутилка и си поркаме вода.Другото нещо с което е интересен елементът на Пелтие е,че когато го нагреем от топлата строена без да е включен някъде той започва да произвежда ток.Интересен елемент Откривателят му е французин до колкото си спомням преди много много години.Такива елементи има в всичките машинки за вода по офисите,дето се чудите как така тихо тази машинка пуска и топла и студена вода.(;

    Коментиран от #13

  • 13 Пелтие

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Антон ":

    Ми като ти е толкова лесно, защо не го направиш и патентоваш? Ще станеш богат :).
  • 14 Роман Ценов

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Турбомания":

  • 15 Симо

    0 0 Отговор
    Елементът на Пелети или Зеебек, наричан на кратко термобатерия е поне 10 пъти по-неефективен от фреонон компресор. Някога миниатюрните фотографски хладилници бяха с пелтиета 100W.