Last news in Fakti

29 Юни, 2016 14:22 6 739 3

Автобуси без шофьор в Швейцария

  • автономни автобуси-
  • швейцария
Автобуси без шофьор в Швейцария - 1

В Швейцария започнаха тестовете на нов тип безпилотни електрически автобуси. Изпитанията ще продължат до месец октомври 2017 година, като идеята е след това тези превозни средства да бъдат пуснати в мрежата на градския транспорт.

Целта на проекта е да се доизкусурят в реални условия алгоритмите, които са зададени на автономните рейсове. Към момента тестовите автобуси са с 11 места, а максималната им скорост е ограничена на 20 км/ч.

Те могат да превозват и случайни хора, при това безплатно. Отбор от телеоператори следи непрекъснато работата на автономните автобуси и е готова да се намеси в процеса ако се случи нещо чрезвичайно.

Автобусите се движат по т.нар. гъвкав изпитателен маршрут, като имат и няколко, предварително подготвени спирки.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Юнкер

    0 0 Отговор
    Ние отдавна имаме тази технология. Нашите автобуси се движат сами дори при намеса върху спирачките от страна на шофьора.
    Обмисля се вариант да премахнат шофьорите поради риск от сбиване помежду им.
  • 2 УУУУУУ

    0 0 Отговор
    Как така Безплатно бе..Безплатен обяд няма... Питайте Фандъчката и нашите политици ...като Найден Зеленогорски ..за закона за дивото къпингуване....Според този изрод няма безплатен обяд ....няма диво къпингуване а само платено...Между другото Куневица го предлага за Президент...
  • 3 гост

    0 0 Отговор
    Този Найден съсипа Плевен.
    А за статията това е бъдещето, движат се на ток, зареждат се със суперкондензатори от спирка на спирка, като тока идва от солари. Ако опвече фирми работят над идеята то тя ще стане по-евтина.
    Както е било с автомобилите. Малко хора са могли да си купят автомобил навремето, а днес почти всеки работещ може да се снабди с нов такъв, защото цените са по джоба и пазара е наситен с предлагане на остаряли и нови коли. Тогава частите са евтини и техниката е доказана, произвеждат се милиони части и цената е в пъти по-ниска отколкото за малка серия.
    Ако повече компании произвеждат ел.коли и автобуси то цените няма да са такива, а ще са по-ниски от тези с двг, понеже батерията ще е на лизинг и ще се плаща само купето или 50% от стойността, а другото са 100тина лева на месец за батерията, която пък след 5-6г се подменя с нова. Батериите ще се позлват в станции или ще се рециклират и стойността няма да е безвъзвратно загубена както при изгарянето на горивото.