Last news in Fakti

10 Август, 2016 12:37 17 046 6

С 1000 км/ч под водата

  • hyperloop one
С 1000 км/ч под водата - 1

Преди три години Илон Мъск, един от съоснователите на компанията Tesla Motors, направи интересен проект за магистрала на бъдещето. Технологията на новия транспортен аутобан се състои в използването на електромагнити.

Става дума за специални капсули, в които ще се позиционират пасажерите. Последните ще се задвижват на основата на механизма Gauss gun. По думите на Мъск, магистралите могат да бъдат, както наземни, така и под земята.

Сега, американската компания Hyperloop One е с намерение да приложи подобна технология, но не под земята, а под водата. Става дума за 15 километрово трасе, което да съединява платформа навътре в морето с пристанището.

Товарите ще се превозват на вакуумния принцип, на който се изгражда и магистралата Hyperloop One. Според предварителните проучвания, предвижванията на този принцип ще са изключително бързи, като се говори и за скорости от над 1000 км/ч.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кроко

    0 0 Отговор
    "предвижванията" от този тип едва ли ще са с 1000км/ч, особенно по 15 километрови трасета, особенно ако се продвижват хора, пък и товари. Тва за 15 км ще е .ахти и ускорението.

    Коментиран от #2

  • 2 Блъдя

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "кроко":

    Ако си беше направил труда да направиш сметката, щеше да получиш напълно нормалния отговор от примерно 1G за половин минута...Което е прекалено малко, особено имайки предвид посоката на вектора на ускорението...

    Коментиран от #5

  • 3 гост

    0 0 Отговор
    Много разумно са решили да изтестват технологията първо със стоки, а не директно с хора.
  • 4 mediator37

    0 0 Отговор
    За 15 км. докато набере и трябва да почва да тормози. Иначе ще е стрелба със стоки по крайна гара.
  • 5 кроко

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Блъдя":

    Да, бе пич, ама при скорост 1000/ч и половин минута за ускорение, тоя 15 километров тулел ще го минеш за няма и минута. Та какъв е смисъла да ускоряваш до толкова висока скорост и кога ще спреш?! Мисълта ми е че точно на тоя къс тунел едва ли ще придвижват с такава скорост.
  • 6 hellmaker

    0 0 Отговор
    Самата идея за транспорт във вакуумна тръба ,не е нова, имаше такива книги с любопитни проекти, преди доста години (преди 1990г.)