Last news in Fakti

25 Август, 2016 13:49 2 382 4

Заработиха първите безпилотни таксита в света

  • nutonomy-
  • renault-
  • mitsubishi-
  • zoe-
  • i-miev-
  • автономен автомобил-
  • такси
Заработиха първите безпилотни таксита в света - 1

Сингапурската софтуерна компания nuTonomy пусна в експлоатация първите таксита без водач, които могат самостоятелно да транспортират пътници до посочен адрес. Флотилията се състои от шест електромобила Renault Zoe и Mitsubishi i-MiEV, но до края на годината броят им ще бъде удвоен, съобщава Associated Press.

За момента безпилотните таксита обслужват клиенти само в бизнес района One North, чиято площ е около 2.5 квадратни мили (3.2 км2). Колите могат да се поръчват през специално приложение за смартфон, в което потребителят посочва до къде иска да бъде превозен.

Системата не може да се похвали с кой знае какви нововъведения в технически план. Всеки автомобил е е снабден с множество камери и лазерни радари (т.нар. LiDAR), които постоянно анализират пътните условия. От съображения за безопасност в колите присъства водач, който да се намеси ако нещо се обърка.

От nuTonomy имат амбицията в близко бъдеще да пуснат системата си в цял Сингапур. До 2018 г. целият таксиметров парк на компанията ще се състои от автономни автомобили.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 антика

    0 0 Отговор
    Глупавички сте много хора, не че аз съм умен. Но ще обясня защо?.... Защото пускайки тези автоматични автомобили, правите ЧОВЕКА излишен. Един ден ще наводните с роботи света и много хора ще останат без работа. Ще започнат войни, трепания, ще се срине отново мира. Да, полезно нещо е робота - за бояджийни, за стругови операции, където се изисква голяма точност и другиц Но остава излишен човека в редица неща като шофьори, монтаж демонтаж и други дейности. И ще видите как вашата глупост се обръща и срещу вас. Ще започнат войни. Вие повечето хора сте непукисти и вършите простотия след простотия, на което се дължи и ад тук на земята - многодетство, роботизация в къщите. А какво ще прави човека е въпроса? Или ще работят малцина опаретори, аостаналите ще вирят кючеци и ще лапат наготово? Тогава ще се омързелевят и ще деградират. Като при нас в соца и сега- В соца, простотията беше, че се даваше на паразити наготово. Сега пък има две простотии - че се дава на паразити наготово и чесе дава на работещите малко.
  • 2 Бакшиш

    0 0 Отговор
    И тази миниятюра ако е такси,здраве му кажи!
  • 3 MoTo

    0 0 Отговор
    Кофти новини за Бакшишите!
  • 4 Влад

    0 0 Отговор
    Малка корекция. 2.5 квадратни мили се равняват на 6,4 кв. км. Не 3,2 както е записано в статията