Last news in Fakti

26 Август, 2016 14:26 1 950 0

В Хелзинки тръгва рейс без шофьор

  • автономен автомобил-
  • автономен автобус-
  • хелзинки-
  • финландия
В Хелзинки тръгва рейс без шофьор - 1

По улиците на финландската столица започват изпитания на безпилотен автобус. Новият електрически EZ10 е произведен от EasyMile и работи напълно автономно. Рейсът не изисква специална инфраструктура, тъй като използва за ориентиране множество датчици за откриване на препятствия и следва предварително изчислен виртуален маршрут.

Властите в Хелзинки планират да разрешат новият безпилотен автобус да се движи по всички улици на града. Максималната скорост на EZ10 е 40 км/ч, но от съображения за безопасност тя ще бъде ограничена на 10 км/ч.

Зелена светлина на проекта ще бъде дадена в средата на септември. Според авторите на проекта Финландия отговаря на всички условия за започване на изпитания на безпилотни автобуси в реални пътни условия.

В Хелзинки тръгва рейс без шофьор


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА