31 Август, 2016 14:52 2 897 0

Роботизирана змия за операции без скалпел

  • medrobotics-
  • flex robotic system-
  • робот-
  • хирургия
Роботизирана змия за операции без скалпел - 1

Американската компания Medrobotics, основана от израелския професор по биороботика и биомеханика Алон Волф, и учени от университета в Питсбърг са разработили уникален робот с формата на змия. Той може да прониква в тялото на пациента през ларинкса и да извършва сложни операции с минимално инвазивна намеса под управлението на хирург.

Роботизирана змия за операции без скалпел

Flex Robotic System разполага с пълен набор хирургични инструменти, разположени в тялото на "змията". Управлението се осъществява с джойстик с помощта на камера с виока разделителна способност. Новият робот все още преминава бета тестове, но специалисти му предричат бляскаво бъдеще Робот-змия за операции без скалпел.

Роботизирана змия за операции без скалпел


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА