6 Октомври, 2016 04:00 2 009 0

Обучаване на пчели?

Учени от Лондонския Университет Куийн Мери - QMUL, успяха да подложат на обучение пчели. За целта те са провели тест със създадени изкуствени цветя с малки дупки съдържащи захарен сироп, към които са завързани конци, като цветовете са закрити под лист плексиглас. След обучаването на малка част от кошера, пчелите много бързо предават наученото на останалите и повече от 60 процента от популацията успява да премине през теста. Освен това, наученото се предава и през поколенията. 

В началото, те пускат група от 110 пчели, които нямат идея как да се справят със задачата, като само две успяват. Втората група, която постепенно е обучена успява да постигне значителен успех и 23 от общо 40 успяват да издърпат цветовете. Това не е първият случай, в който пчелите проявяват повече разум, отколкото е предполагано до сега, като предишния тест е включвал пъзел от цветя и най-краткия път за преминаването му. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА