Last news in Fakti

19 Октомври, 2016 12:05 1 745 1

Японци научиха робот да се поти

  • робот-
  • потене-
  • охлаждане-
  • iros 2016-
  • kengoro
Японци научиха робот да се поти - 1

В опит да намерят оптимално решение за охлаждане на вътрешните части на роботите при изпълнение на тежки физически задачи японски инженери са заимствали реакция, присъща за живите организми. За да избегнат прегряване, те са измислили начин да накарат машините да се потят.

Изобретателите от Токийския университет са демонстрирали пасивния способ за охлаждане на конференцията IEEE/RSJ International Conference on Intelligent Robots and Systems (IROS 2016) в Южна Корея. В ролята на "опитната мишка" влиза човекоподобен робот на име Kengoro.

Японци научиха робот да се поти

За имитация на потенето се използва двуслойна алуминиева пореста рама, отпечатана на триизмерен принтер с помощта на технологията за лазерно синтериране DMLS (Direct metal laser sintering). Получената структура пропуска течност за охлаждане без да позволява течове.

Японци научиха робот да се поти

Високият 1.7 м Kengoro с тегло 56 кг може да прави лицеви опори в продължение на 11 минути без прегряване на нито един от 108-те мотора в конструкцията му. Според японците нововъведението е три пъти по-ефективно от водното охлаждане, но все пак отстъпва на традиционните радиатори с активен топлообмен. Потящият се хуманоид се нуждае от една чаша дейонизирана вода, за да работи половин ден.

Японци научиха робот да се поти


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 111111111111111

    0 0 Отговор
    ПЪРВИЯТ ТЕРМИНАТОР