Last news in Fakti

27 Октомври, 2016 13:09 1 321 4

Образованието и здравеопазването са приоритети на правителството

  • циклотрон-
  • бан-
  • бойко борисов

Борисов: "След някоя и друга година може и нобелист да се яви сред нашите студенти и учени"

Образованието и здравеопазването са приоритети на правителството - 1
Снимка: БТА

Министър-председателят Бойко Борисов посети Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика към БАН. Вчера правителството отпусна на Института 3 млн. лв. необходими за строителството на специална сграда, в която да бъде поставен циклотронът, закупен с дарения от САЩ на стойност близо 3 млн. долара, на АЕЦ "Козлодуй" - 2 млн. долара и на МОН с 1 млн. лв.

Премиерът отбеляза, че образованието и здравеопазването са приоритети на правителството. По думите му десетилетия наред изотопите за лечение на онкоболните се доставят от Унгария и Чехия със самолети. Сега, за около 10 млн. лв. ще имаме фантастично съоръжение, коментира Борисов.

Освен в сферата на здравеопазването, съоръжението ще бъде от полза и за научните работници, коментира още Борисов. "След някоя и друга година може и нобелист да се яви сред нашите студенти и учени", изрази надежда премиерът.

Циклотронният център ще се ползва за обучение на студентите и за научни изследвания в областите радиофармация, радиохимия, физика, химия, биология и др. 

Циклотронът от типа TR2, доставен през януари тази година у нас, е ускорителят с най-добри параметри на Балканите към момента, информират от Института. Това ще даде възможност да задоволява нуждите на всички ПЕТ-скенери в страната. Амбицията на ръководството е циклотронният център да осигурява доставки също за Сърбия, Македония и северната част на Гърция.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ник

    0 0 Отговор
    Това е оксиморон! - Борисов и приоритети в образованието...
  • 2 Някой му го е сдъвкал

    0 0 Отговор
    Неможе да очакваш от бадем орехи! Та нали народа избра ББ като бивш, най-добре знаел как да се нори с митрагеньовците! За каква култура се говори тука? Виждал ли е някой свинче със звънче? А ми че ..... . Чисто журналистическо словоблудство.
  • 3 иии

    0 0 Отговор
    вече не издържам а идиоти...
  • 4 Бат Саше

    0 0 Отговор
    ХА ха!.....Циганинът от Столипиново, дето стана студент, той ще ти е лауреата Боче... Какво образование бе, бай Х...й! Къде го видя, че аз не го виждам, пък уж имам близък поглед?