22 Ноември, 2011 14:45 3 501 0

Универсален симулатор от Австралия

  • симулатор-
  • тренажор-
  • universal motion simulator

Управление на космически кораб, самолет, хеликоптер, танк, тежкотоварен камион, състезателен боли или мотоциклет - Universal Motion Simulator (UMS) може да имитира всичко. Възможностите на разработения от специалисти от университета в Дийкън, Австралия, тренажор са практически безгранични.

"По същество UMS представлява гигантски промишлен манипулатор с осемметрова ръка, в чийто край е монтирано кресло. Тренажорът може да възпроизвежда натоварвания до 6G, което го прави идеален за авиационни симулации", обясняват австраийските инженери.

UMS разполага с шест степени на свободно движение и може да върти изпитателя с достатъчно висока скорост във всякакви направления. Няма друг тренажор, който да възпроизвежда мъчителните претоварвания при полет на височина едва 7 метра над земята. Обикновените симулатори само накланят креслото в различни посоки.

Изпитателят вижда виртуалния свят около себе си благодарение на 3D-визьор. Австралийците твърдят, че UMS го подлага и на тактилни усещания. Чувството за допир се предизвиква от вибрации в джойстика или волана и усилията за направляването им.

Състоянието на изпитателя се следи чрез електроенцепалограми и кардиограми. Те са предвидени, тъй като симулаторът ще се използва най-вече за допълнителна подготовка на пилоти за отработване на аварийни ситуации и фигури от висшия пилотаж.

Австралийците са предвидли и възможност за провеждане на виртуални въздушни боеве от разстояние, в които ще могат да участват опитни пилоти от страни на другия край на света.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА