5 Януари, 2012 10:16 3 425 0

Всичко в интернет може да се открадне

  • интернет-
  • вени марковски-
  • кражби
Всичко в интернет може да се открадне - 1
Снимка: БГНЕС

„Правилото, което казвам на всеки, е да знае, че няма електронно съобщение или нещо, което прави в интернет, което да не може да бъде откраднато, прочетено от някой друг. В това число и всички кредитни или дебитни карти”. Това заяви в предаването на бТВ „Тази сутрин” компютърният експерт Вени Марковски.

Той обясни, че за разлика от обикновените кражби, при които можеш да видиш откъде са влезли в дома ти и какво са откраднали, в интернет това обикновено не е известно и може да бъде скрито много добре.

Експертът разказа и за най-голяма кражба в интернет. В една нощ Макс Уилсън поема контрола върху всички откраднати от хакери кредитни карти в света. Стойността на удара е около два милиарда долара. Макар че се превръща в герой на две книги, той в момента е в затвора.

Какво е обаче бъдещето на кибепрестъпността? „По прогнози на експерти остават 4-5 години, в които хакерите ще продължат да извършват престъпления без особен страх от наказания”, заяви Вени Марковски. Той допълни, че след две години преговори, в България ще дойде агент на ФБР, който ще работи заедно с Явор Колев в ГДБОП.

Експертът посъветва хората да бъдат много внимателни и всеки, който има банкова сметка, да поиска от банката да получава известие при движение на парите му – дори и на един лев. „Това е единственият начин да разберете, че някой ви пипа по сметката. Доста банки го предлагат, но малко хора го ползват. Бандитите вече крадат по малко суми. И така трудно се хващат”, обясни специалистът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА