Last news in Fakti

20 Януари, 2012 09:20 6 856 10

САЩ затвориха най-големия сайт за споделяне Megaupload

  • megaupload-
  • сайт за споделяне-
  • интернет-
  • сайт-
  • интернет страница

Хакери атакуваха уебстраницата на Министерство на правосъдието

Американските власти затвориха един от най-големите сайтове за споделяне на файлове и обвиниха седем души за нарушаване на авторските права, предаде БГНЕС.

Megaupload.com беше спрян при акция, която представители на правосъдието и на ФБР нарекоха насочена срещу "един от най-сериозните случаи на нарушение на авторските права, разкрит от САЩ". Основателят на базирания в Хонгконг сайт е сред четиримата арестувани за онлайн пиратство и престъпления, които според представители на американското Министерство на правосъдието са печелели незаконно милиони долари от абонаменти и реклами.

Френският президент Никола Саркози приветства затварянето на Megaupload, заявявайки, че операторите му са получавали престъпни печалби от незаконно разпространяване на защитени от авторското право материали. "Дойде време за засилено съдебно и полицейско сътрудничество между държавите" в борбата с интернет пиратството, казва Саркози в свое заявление. Затвореният сайт е бил популярен сред холивудските знаменитости.

Според съобщения в медиите, изпълнителен директор на сайта е бил Суиз Бийц, музикален продуцент, съпруг на певицата Алиша Кийс, който е имал подкрепата на звезди като Кени Уест.

След затварянето на Megaupload хакери атакуваха уебстраницата на Министерство на правосъдието, на най-голямата в света музикална компания Universal Music и на две групи, които представляват музикалната и филмова промишленост.

"Правителството затваря Megaupload? 15 минути след това Anonymous затваря правителството и звукозаписващите компании!", заяви в Туитер член на групата Anonymous. Представители на Министерство на правосъдието и Асоциацията на звукозаписващата промишленост на Америка отказаха коментари за атаката.

Няма връзка с представители на Universal Music. Асоциацията на филмовата промишленост на Америка заяви, че групата работи заедно със силите на реда за идентифициране на хакерите. Най-големите критици на законите срещу онлайн пиратството и за защита на авторското право веднага осъдиха затварянето на Megaupload.

БГНЕС припомня, че в момента в САЩ се води остра дискусия около внесения за обсъждане антипиратски законопроект SOPA (Stop Online Piracy Act - "Стоп на онлайн пиратството") и PIPA (Protect IP Act - "Защита на IP адресите").

Големите интернет компании като Google и Facebook се оплакаха, че законите, които предстои да бъдат обсъдени в Конгреса, ще създадат условия за цензура. Под натиска на общественото мнение и отрицателното становище на администрацията към някои от постановките в тях, вносителят Ламар Смит оттегли някои от оспорваните текстове.

За приемането на двата законопроекта лобират усилено от кино- и музикалната индустрия, в опит да запазят печалбите си от авторски права и разпространение на техните продукти.

Създателят на "Фейсбук" Марк Зукърбърг се изказа категорично против тях. "Интернет се явява най-мощният инструмент за обединение на света. Не можем да допуснем някакви законопроекти да спрат или забавят неговото развитие. "Фейсбук" протестира срещу SOPA и PIPA. Ще се борим против налагането на всякакви подобни закони, които вредят на световната мрежа", написа в своята страница Цукърбърг.

В рамките на протестната акция срещу SOPA и PIPA най-голямата онлайн енциклопедия "Уикипедия" затвори страницата си за 24 часа. Подобни намерения имаше и "Гугъл", но в крайна сметка управата на мегатърсачката се отказа от подобна мярка, за да не ощети милиардите си ползватели. "Гугъл" обаче пусна линк към петиция до американските законодатели, към която петиция може да се присъедини всеки желаещ. На американските си ползватели пък "Гугъл" предложи необичаен дудъл - в черно каре, все едно е цензуриран.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Стан4оу

    1 0 Отговор
    Само да вметна че "PIPA" значи Protect Intellectual Property Act, А не за ИП адресите :)
  • 2 Чичо Скрудж

    1 0 Отговор
    Уф!
  • 3 georgi

    1 0 Отговор
  • 4 Сопата да го яде

    0 2 Отговор
    Да ви имам и гадната проверка за кирилица, човек не може един коментар на латиница да пусне!

    >>> Piracy will never die!

    Коментиран от #5

  • 5 ехехехеххе

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "Сопата да го яде":

    @4 т.е. на шльокавица))))))) като си българин пиши на български...

    Коментиран от #6

  • 6 Kobester

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "ехехехеххе":

    @5 Българския си е български, дали кирилица или латиница няма значение
  • 7 Тодоров

    2 0 Отговор
    Да го д...т ш...ните американци !!!!!! Винаги съм използвал пиратски програми и ВИНАГИ ЩЕ ГО ПРАВЯ!!!!
    НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА МИ ЗАБРАНИ ТОВА ПРАВО!!!!
  • 8 qqqq

    0 0 Отговор
    qqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqq
  • 9 Просто Гост

    0 0 Отговор
    PIPA (Protect IP Act) не значи "Защита на IP адресите", както е написано в тази статия. IP в случая е абревиатура на Intellectual Property и би трабвало да се преведе като акт за защита на интелектуалната собсвеност!
  • 10 eminem03

    0 0 Отговор
    f**k ... Това беше най-хубавия сайт за файлове и upload..