24 Януари, 2012 13:10 21 686 14

Дистанционният дрегер влиза в действие

  • дрегер-
  • алкохол-
  • автомобили

Първите партиди от иновационния руски дистанционен дрегер, който може да засече пиян водач на МПС от разстояние, са вече готови. В най-скоро време предстои използването им в реална обстановка, като това ще се случи първо в градовете Санкт Петербург, Сочи и Казан.

За нововъведението ви информирахме още в края на миналата година, когато руснаците обявиха, че от първия ден на 2012-а с дистанционните дрегери ще бъдат оборудвани всички подразделения на ГАИ. Доставките обаче се забавиха и първите партиди са разпратени чак сега.
 
Алколазерите, както ги наричат руснаците, са преминали всички изпитания и са получили нужните сертификати. Тестерите ще се изпитват в реални условия, защото има съмнение относно точността им на работа при различни климатични и метеорологични условия.
 
По заводски данни дистанционните дрегери могат да "улавят" етанолови изпарения в купето на автомобил дори когато той се движи. Диапазонът на скоростта на автомобила трябва да е от 5 до 150 км/ч. Вариантите на алгохолния дрегер са два - стационарен и преносим.
 
Първият ще се монтира по магистрали и извънградски пътища, а вторият ще се ползва в големите градове. Остава обаче въпросът какво ще стане ако пасажери в колата са употребили алкохол. От ГАИ заявяват, че тези автомобили ще бъдат спирани за проверка и водачът ще бъде тестван със стандартен дрегер.
 
Мнозина обаче се питат и нещо друго. Поради климатичните условия много от руските автомобили използват целогодишно зимна течност за чистачки, която също съдържа алкохол. Как тогава дрегерът ще различи тези пари? Според експертите, ако въпросната течност отговаря на стандартите,  алколазера няма да покаже наличие на алкохолни изпарения.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 nikito_blend

    2 0 Отговор
    Има много въпросителни около този дрегер. Иначе на руснаците определено им трябва.
  • 2 аз

    1 1 Отговор
    аз си сипвам ракия вместо зимна течност, това значи, че ще ме спират всеки път
  • 3 Пловдив

    0 3 Отговор
    Поредната безумна,безгранична и безспорна "MADE IN USSR" тъпотия!!!
  • 4 Ивайло Христов

    1 0 Отговор
    Това добре ,а корупцията ще засече ли.
  • 5 ллл

    0 4 Отговор
    nemojaha da izmislqt po glypava ideq
  • 6 123

    1 0 Отговор
    Хайде ВИЕ като сте много УМНИ,измислете нещо по-добро.
  • 7 Румен Ангелов

    0 0 Отговор
    Браво на руснаците ! Кой пие и кара в България бедния абориген и богатия келеш или чичко паричко , които са щастливи когато могат да корумпират някой ,, изпаднал ,,патрул ! Време е да се помисли за устройство в автомобилите ,което да не позволява да се управляват ако на мястото на водача има човек употребил алкохол . Всеки да помисли ,,какво би могло да се случи , ако е пил и какви ,, криле ,, дава алкохола .
  • 8 миро

    1 0 Отговор
    То в Русия свят ще му се завие на дрегерчето, постоянно ще си чурулика
  • 9 baihui

    0 0 Отговор
    ще вие като сирена, де..а и пияния народ
  • 10 никола

    0 0 Отговор
    Абе хора нямати си представа това уретче изобщо постояно щте си квичи като сритан маник тешко им горко на руските куки .
  • 11 Бай Тошо

    0 0 Отговор
    И много ми е чудно как тоя дрегер ще улови изпаренията в купето?
  • 12 123

    0 0 Отговор
    До коментари 8 , 9 и 10 / Не се страхувайте ДЕЦА скоро няма да го монтират в Студенски град. И ако това не разберете по-добре не пишете повече.
  • 13 асд

    0 0 Отговор
    До 11
    Спектрален анализ май му се викаше ;)
  • 14 анонимно

    0 0 Отговор
    Да явно е спектрален анализ. Ако се направи много чувствителен, то може дори да засече дали от устата на водача излизат по-концентрирани спиртни пари.
    Всъщност възможност за лъженето на това устройство има. Ако стъклата се полират със специални вещества, то точно спектъра на алкохола, който се засича може да бъде напълно "изрязан" и всичко да изглежда изрядно.