Last news in Fakti

27 Януари, 2012 09:36 2 090 0

Изобретяват наметало-невидимка

  • невидим-
  • изобретение

Наближава времето, когато наметалото от приказките, което прави притежателя си невидим ще стане реалност. Така събитията описани от Хърбърт Уелс в романа „Невидимият”, както и приключенията на Хари Потър вече не изглеждат толкова фантастични.

Група американски учени са създали покритие, което под всички ъгли прави невидим триизмерен предмет. Публикуваният в списание "New Journal of Physics" труд описва прилагането на метод, наречен плазмонично скриване", за да се скрие 18-сантиметров цилиндър, съобщава БГНЕС.

За момента демонстрацията важи само за излъчване в микровълновия спектър. Досега най-големите успехи в областта на камуфлажа са отбелязани при използването на метаматериали, базирани на трансформацията. Това са изкуствено създадени материали, които не съществуват в природата. Те не са хомогенни и имат свойството да изкривяват светлината около предметите.

Новото изследване се фокусира върху различен вид изкуствен материал: плазмоничните метаматериали. Когато светлината попада върху предмет, тя "отскача" в друга посока. Когато дисперсните полета на предмета се наслагат върху тези на покритието, те се анулират взаимно и се получава ефект на прозрачност и невидимост от всички ъгли на наблюдение.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА